"Čarolija tame" i ta skrivena mesta koja su davno nekada bila utočište i nečiji dom

Izvor: NiškiPortal | 04-Jul-2018 | 08:47

Izložba slika i crteža  „Čarolija tame“ – Jovana Pržić

 

Otvaranje izložbe „Čarolija tame“ mlade niške slikarke Jovane Pržić održaće se 8. jula od 20 h u prijatnoj atmosferi Cafe Paris Art-a.

 „Čarolija tame“ predstavlja ciklus u kome umetnica prikazuje ljubav, divljenje i poštovanje koje oseća prema  prirodi. Odatle je sve krenulo, pa se toga trebamo i setiti.

Neki bi se zapitali koja je veza između prirode i tame?

Priroda je poput nekog umetnika, stvara umetnost (čaroliju), samo na mnogo većem platnu – našoj Zemlji. Vreme i priroda stvarali su mnogo toga, ali je čovek mnogo toga izmenio i prilagodio sebi, kako bi život učinio lakšim.

Često se možemo zapitati šta je onda ostalo? Gde je ta izvorna umetnost prirode?

Ciklus „Čarolija tame“upravo to oslikava. Baš ta skrivena mesta do kojih je malo teže doći, koja nisu usputna stanica svakom prolazniku, već ljudi puni poštovanja i sa divljenjem idu da ih posete. Pećine nisu samo hladna i vlažna mesta, već mesta gde vreme, kamen i voda igraju neku svoju igru i njome stvaraju svoju čaroliju. Upravo ta čarolija je bila „ klik “ za nastanak ovog ciklusa. Moć koju nosi kamen, tako stamen i jak, kao i voda koja istrajno vremenom stvara neke nove divne oblike, jesu vredni divljenja i svake pažnje. Tama, i poneki svetlosni odblesci, predstavljali su izuzetan izazov. Led, stalaktiti, stalagmiti, svi ti nestvarni oblici doveli su i do novina i u samoj  teksturi slike i crteža, kako bi se cela atmosfera bolje dočarala. Slike nisu više samo ravna platna, već imaju novu rustičnosti, kombinacije raznih materijala. Činjenica koliko lako menjamo i narušavamo prirodu je bila povod za ovaj ciklus, kako bi se češće setili šta od nje možemo da dobijemo ako se potrudimo da je očuvamo.

A trebamo se setiti i da su nekada davno upravo ta skrivena mesta, kojih se danas tako retko setimo bila utočište, i dom našim davnim precima. Da su upravo ona pružala zaklon i sigurnost, i pomagala čoveku da preživi.

 

Jovana Pržić rodjena je u Nišu 1990. godine. Nakon završene gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu upisala je 2010. godine odsek slikarstvo, na  „ Fakultetu umetnosti “ u Nišu. Diplomirala je 2014. godine i, godinu dana kasnije, završila master studije u klasi profesora Đure Radonjića. Tokom studija je zbog izuzetno visokog proseka bila stipendista fonda  za mlade talente Republike Srbije „ Dositeja “.  Njen master rad  „ Tajanstvene igre prirode “ je zapravo početak celog ovog ciklusa.

Tokom studija, a i nakon završetka, bila je učesnik mnogobrojnih kolonija, i učesnik  na brojnim grupnim izložbama. Bila je učesnik raznih bijenala (mozaika i crteža), brojnih medjunarodnih izložba...

Njena interesovanja razvijala su se i u drugim poljima, uživa u izradi ikona i crtanju portreta dece.

Nakon završetka studija, njena interesovanja nastavila su da se šire, i u početku polako, ali danas se aktivno bavi i fotografijom.

Kako je ovo prva samostalna izložba ove mlade umetnice, nada se lepom odazivu svojih sugrađana, i “da će bar neki od njih osetiti iskonsku lepotu sveta koji smo naselili i izmenili, i podstaknuti da se zapitaju vredi li čuvati bar ono malo netaknute prirode".

 

Komentari
0
Pošalji komentar
Cje fc8
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: