„Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ A šta da radimo sa baterijama?

Izvor: Niški portal | 27-Feb-2017 | 14:10

Da li ste znali koliko toga ima štetnog u baterijama koje koristimo u svakodnevnom životu u svojoj kući.

Baterije sadrže olovo, kadmijum, živu, a samo 1 g žive može da zagadi oko 400 l vode.

       

    foto: www.facebook.com/NemasIzgovor/

Inspirisani akcijom koja je pokrenuta „Ne prljaj. Nemaš izgovor“ , a iza koje stoje SBB, Total TV i UG fondacija i da ćemo živeti u čistoj sredini kad prestanemo da prljamo, Niški portal je pitao E-Reciklažu, deo JUGO-IMPEX e.e.r. kompanije.

   Na naše pitanje:

Šta da radi običan građanin iz Niša koji želi da zaštiti svoju okolinu od opasnog otpada kao što su obične kućne baterije i koji “ne želi da prlja jer nema izgovor” ?

Iz JUGO-IMPEX e.e.r. kompanije su nam odgovorili:

    - Baterije spadaju u proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada i u tom smislu
proizvođači, odnosno uvoznici  baterija, koji stavljaju u upotrebu baterije kao poseban proizvod ili uređaje čiji su sastavni deo baterije plaćaju naknadu.
     Međutim baterije nisu obuhvaćene uredbom o podsticajnim sredstvima i zato ih operateri za elektronski i električni otpad preuzimaju ali naplaćuju to preuzimanje jer imaju troškove zbrinjavanja istih u inostranstvu.
Fizička lica koja žele da zbrinu baterije mogu to da urade u velikim marketima, konkretno mi sarađujemo sa grupacijom Delhaize i oni u svakom prodajnom objektu Tempo imaju ambalažu za zbrinjavanje baterija. 
 
   
   foto: ereciklaza.com
   

Dakle, možete odneti svoje baterije u E-Reciklažu i platiti  za njihovo recikliranje (problem je ekološka taksa koja se ne plaća pa bi i E-Reciklaža morala da plati) ili pak možete u prodajnim objektima Tempa ostaviti ovaj opasan otpad, besplatno. Kako saznajemo još, može se isto to uraditi i u drugim većim marketima Idea i Roda. Dakle, najveći problem je ekološka taksa.

„Termin ekološka taksa se koristi za različite vrste naknada koje kompanije plaćaju u cilju zaštite životne sredine. Najčešće se odnosi na naknadu za upravljanje posebnim tokovima otpada, kao, na primer, za elektronske i električne proizvode, baterije i akumulatore, ulja, gume i slične proizvode. To je, inače, naknada koja predstavlja najveći izdatak za kompanije, a jedan od načina da se ona smanji je uvođenje i primena sistema produžene odgovornosti proizvođača za posebne tokove otpada, poput onog koji već postoji i funkcioniše za ambalažni otpad”, kaže Lupšić

 

Komentari
0
Pošalji komentar
1oV iDK
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: