„Uključivanje građana u budžetski proces Grada Niša – Kako do participativnog budžetiranja? “

Izvor: NiškiPortal/PROTEKTA | 11-May-2017 | 17:58

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je u saradnji sa Gradom Nišom, 11. maja u Gradskoj kući, organizovao okrugli sto:

Uključivanje građana u budžetski proces Grada Niša – Kako do participativnog budžetiranja?

 

 Okrugli sto je organizovan u okviru projekta "Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije", koji sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) u partnerstvu sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM), i uz finansijsku podršku Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u R. Srbiji.

Grad Niš i Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA su lokalni partneri na ovom projektu koji za cilj ima da kroz saradnju lokalnih samouprava i nedržavnih aktera u domenu upravljanja javnim finansijama, doprinese uspostavljanju kontinuirane saradnje između ovih aktera u lokalnim zajednicama.

Jedan od ciljeva projekta je i povećanje interesa lokalnih vlasti za razvijanje i širenje odgovornih i transparentnih praksi u oblasti javnih finansija kroz saradnju sa civilnim sektorom.

  

Na okruglom stolu su se u uvodnim izlaganjima obratili:

Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša,

Igor Vučić, pomoćnik gradonačelnika,

Branko Stefanović, Grad Niš služba za finansije,

Bogdan Urošević, Beogradski fond za političku izuzetnost,

Sonja Mazibrada, Ujedinjene nacija za razvoj - UNDP,          

Duško Pejović, vrhovni državni revizor za lokalnu samoupravu, DRI,

Miroslav Bunčić, Ministarstvo finansija Republike Srbije,

Milan Stefanović, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.

 

U okviru uvodnih izlaganja okupljeni su mogli da čuju primere dobre prakse:

1. modele participativnog budžetiranja koje sprovode određeni gradovi i opštine u Srbiji,

2. kakva je zakonska regulativa na ovu temu,

3. izveštaj državne revizije budžeta Grada Niša,

4. kakva su međunarodna iskustva i koje su to inicijative koje PROTECTA i Grad Niš žele da sprovedu u narednom periodu a u cilju transparentnijeg, svrsishodnijeg i participativnijeg gradskog budžeta.

Okruglom stolu, organizovanom u tri odvojena panela, prisustvovao je veliki broj predstavnika institucija i organizacija: gradski većnici, predstavnici gradskih sekretarijata, predstavnici gradskih opština, predstavnici Javnih komunalnih preduzeća i gradskih institucija, predsednici saveta građana pri mesnim kancelarijama i predstavnici organizacija civilnog društva i medija. Svi oni su u kvalitetnoj diskusiji imali mogučnost da čuju i predlažu konkretne aktivnosti koje se mogu sprovesti u Nišu u narednom periodu, a koje bi mogle da se podvedu pod tri osnovna pravca:

1. sistemsko regulisanje participativnog budžetiranja donošenjem adekvatnih odluka na nivou grada,

2. organizovanje obuka na temu budžeta kako za predstavnike institucija tako i za građane, i

3. sprovođenje kampanje prikupljanja predloga građana o njihovim prioritetima za finansiranje iz gradskog budžeta raznim mehanizmima, (organizovanjem javnih sastanaka, upitnika, on line aktivnostima, izradom vodića kroz budžet isl...)

Naredne aktivnosti u ovom pravcu se očekuju do septembra meseca kako bi gradski budžet koji se priprema za 2018-tu bio transparentniji i omogućio veče učešće građana u njegovoj izradi. 

Komentari
0
Pošalji komentar
TO0 F9G
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: