„Win-win“ – Svi dobijaju

Izvor: Niški portal | 19-Apr-2017 | 10:18

Šta je dobro i ispravno? Šta je praktično i korisno, a šta kvalitetno i optimalno i kako stići do, neću reći: uspešnog poslovanja, već do primernog, dobrog poslovanja, otkriće vam princip „Win-win“ koji preveden u duhu srpskog jezika znači „Svi dobijaju“.

Odnos „Win-win“ gde svi dobijaju, se u osnovi odnosi na način kako se ophodite, na princip kojim se rukovodite dok poslujete, pregovarate, trgujete. Označava stil poslovanja kojim poslovnog partnera, klijenta ili saradnika, posmatramo, i to na način „da on ne gubi time što ja dobijam“. Naravno, suprotno ponašanje od ovoga bi bilo, kako mi to znamo da kažemo „gaziti preko živih ljudi“.

Princip „Win-win“ je jasan: ako želite da poslujete na duže staze i da dobro radite samim tim, morate biti deo jedne zadovoljne grupe, gde su zadovoljne obe strane, obe interesne strane.

Primera radi: Koliko se puta desilo da budete „prevareni“ pompeznim naslovima na internet sadržajima i da otvaranjem sadržaja shvatite da tu nema ničega što povezuje naslov i tekst, sem prazne priče i šupljih reči koje vas vređaju. Sledeći put nećete tako podleći izazovu, a nekada kasnije ćete potpuno ignorisati.

Princip „Win-win“ je zdrav poslovni odnos, deo poslovne etike, održiv način rada i oruđe za uspeh. Primenjiv je i u ostalim sferama života, ne samo u poslovnim odnosima. On je oruđe za kojim bi trebalo da posegnemo uvek i kad razgovaramo sa nekim, i kad ručamo sa nekim, i kad radimo bilo šta drugo sa još nekim.

Imati stalno na umu „da on ne gubi time što ja dobijam“, je jedini način da obe strane budu zadovoljne. Zadovoljstvo na jednoj strani, nije realno zadovoljstvo, prividno je i trenutno, a kao takvo ničemu ne služi.

Šta mogu da budu rezultati naših relacija? Možete Vi da dobijete, a on da igubi! Možete Vi da izgubite, a on da dobije! Možete da izgubite oboje! A možete i da dobijete oboje! Vi birate!

    

 

Tekst nema nameru da nekog obrazuje, „da otvara oči nekom“, već je tu da bi samo podsetio na nešto što svaki prosečan moralan čovek zna. Tekstom se nije imala namera da se zalazi u filozofiju i psihologiju, jer su to naučne discipline poverene velikim umovima. Tekst ima samo nameru da istakne suštinu jednog principa koji se u praksi pokazao kao jedini ispravan način poslovanja i uopšte načina života i da ponovi to.

Komentari
0
Pošalji komentar
Ios aEV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: