''Gipsy Kings'' zatvaraju ovogodišnji Nišville

Izvor: Niški portal | 15-Mar-2018 | 18:53

Čuveni svetski muzički sastav iz Francuske ''The Gipsy Kings'', predvođeni gitaristom Pacom Baliardom, nastupiće u nedelju 12. avgusta na završnoj večeri ovogodišnjeg Nišville jazz festivala, nastavljajući najbolju tradiciju ''flamenco – gipsy jazz'' izraza u okviru svoje predstojeće svetske turneje, saopštili su organizatori.

Ova jedinstvena putujuća muzička porodica ove godine slavi značajan jubilej, 25 godina postojanja, a na Nišvilu će dobiti najveću festivalsku nagradu Grand Prix – statuetu Šabana Bajramovića, koja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Inače, gitarista Paco Baliardo je jedan od sinova čuvenog gitariste i pevača Rikarda Baliarda, poznatog pod umetničkim imenom Manitas De Plata (''Ruke od srebra'') koji je flamenku kao lokalnoj muzičkoj tradiciji otvorio vrata svetske scene, i za kojeg je još pre više od pola veka veliki Pablo Pikaso rekao: ''Taj čovek je veći od mene!''

Prošlo je 25 godina otkada su Gipsy Kings zainteresovali svetsku publiku svojim prvim albumom koji  je postao pravi fenomen, sertifikovani platinastim i zlatnim tiražima širom sveta, uvodeći milione slušalaca u jedinstvenu i neodoljivu mešavinu tradicionalnih flamenko stilova sa ritmovima ''zapadnjačkog'' pop i latino zvuka, a istovremeno lucidno koristeći elemente ''gipsy jazz'' izraza. Od tada je bend stalno na turneji, dospevši do najdaljih delova planete i prodao je skoro 20 miliona albuma.

Za aktuelnu turneju imaju vrlo važnu poruku za publiku širom sveta, kao i za posetioce Nišville festivala: ''Muzika Kingsa razigraće celu planetu''!

Komentari
0
Pošalji komentar
TNF oTw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: