Kako sprečiti vršnjačko nasilje?

Izvor: Niški portal | 17-Mar-2017 | 11:30

Još jedan projekat Gradske opštine Medijana u službi mladih, pod nazivom „Može to i drugačije“, sprovodi se u deset osnovnih škola na području opštine, kako bi se ukazalo na sve mogućnosti sprečavanja vršnjačkog nasilja i pravilne načine usmeravanja energije mladih. Predavanja slušaju učenici osmog razreda, jer je procena da je njima, u tom životnom dobu, potrebna najveća pomoć kada je reč o vršnjačkim odnosima. U školama „Dr Zoran Đinđić“ u Brzom brodu, „Ćele Kuli“ i Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“se govorilo o tome kako kontrolisati bes. Jedno u nizu predavanja slušali su učenici Osnovne škole „Ratko Vukićević“.

    

“Predavanje je zanimljivo, mada ja imam znanje o ovoj radionici, a i pričali smo na odeljenskim zajdnicama o ovoj temi”, kaže Petar Marinković učenik osmog razreda OŠ Rtako Vukićević.

"Ovde smo naučili kako u nekoj situaciji možemo da budemo smireniji i pribraniji”, dodaje Duška Stojanović učenica osmog razreda OŠ Rtako Vukićević.

“Cilj radionice je pokažemo deci da postoje drugačiji vidovi komunikacije kao alternative nasilju. Deca su predavanja odlično prihvatila- razmišljaju, ukjlučuju se interaktivno u temu. Do sada je najbolja škola bila OŠ” Vožd Karađorđe” jer su njihovi učenici bili informisani o temi, bili su voljni za saradnju. Radionicu vode dva predavača”, istakla je jedna od njih Marija Sovrlić.

Projekat koji u potpunosti sa 555.000 dinara finansira Gradska opština Medijana prvi put se organizuje sa ovako velikim brojem učenika, roditelja i nastavnika i prvi put u neposrednom razgovoru sa učenicima. Fokus najveće niške opštine je razvoj mladih i poboljšanje sveukupnih uslova života te je serija predavanja osmišljena u saradnji sa timom psihologa. Želja je da se konfliktne situacije među novim generacijama smanje na najmanju moguću meru, spreči pojava sukoba, besa i ljutnje. Predavanja su poklon opštine učenicima završnih razreda u nadi da će prihvatiti načine nenasilne komunikacije i razvijati se u mlade intelektualce koji će dostojno predstavljati svoju opštinu, grad i državu.
U narednih mesec dana projekat „Može to i drugačije“ biće realizovan u preostalim osnovnim školama na području Gradske opštine Medijana.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
nVI PvH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: