Konačno – oglasila se i Gradska izborna komisija

Izvor: D.P. | 26-Apr-2016 | 08:21

Sinoć je preliminarne rezultate izbora u Nišu konačno saopštila i Gradska izborna komisija u Nišu za čije „ćutanje“ i objavljivanje rezultate još uvek nema pravog objašnjenja. Osnovno što je rekla Jelena Žarić-Kovačević, predsednik GIK-a je zvaničan podatak da će se izbori ponoviti na 20 glasačkih mesta.

foto:b92 / tanjug

Jelena Žarić Kovačević izjavila je kasno sinoć na konferenciji za novinare da je na 20 biračkih mesta u kutijama izbrojano više istića nego što je bilo glasača:

-Višak listića u kutijama kreće se od jednog do 26. Višak od 26 listića je zabležen na biračkom mestu 4 u Gradskoj opštini Medijana", istakla je ona i dodala
da u nedelju 24.aprila na dan glasanja  GIK nije dobio ni jednu primedbu na tok glasanja i neregularnost izbora "već su nepravilnosti otkrivene tek u zapisnicima sa biračkih mesta". Posebno je naglasila:

-GIK će danas, u utorak, odrediti datum ponovnog izlaska na birališta, ali zakon propisuje da to bude u narednih sedam dana, rekla je Jelena Žarić Kovačević.

Predsednica GIK je objasnila da preksinoć i tokom jučerašnjeg dana nisu saopštavani izborni rezultati za gradski parlament zato što su zapisnici sa biračkih mesta kasno stizali sa terena.

-Kod nas u GIK poslednji zapisnik stigao nam je u ponedeljak oko 10 časova. Verujem da su članovi biračkog odbora kasnili jer ih je malo zbunilo to što se glasalo za tri različita nivoa, tako da su izborni materijal moral da nose na tri različita mesta, izjavila je Žarić Kovačević.

Prema podacima GIK na gradskim izborima u Nišu lista Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila je 39,10 odsto glasova ili 30 mandata. Lista SPS-JS je druga sa 11,55 odsto glasova i osvojila je osam mandata, koliko i koalicija "Niš, moj grad" za koju je glasao 10,81 odsto osvojenih glasova. Cenzus je prešao i pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića sa 8,05 odsto glasova i u niškoj skupštini imaće šest odbornika, a Srpska radikalna stranka osvojila je poverenje 7,21 odsto glasača i pripašće joj pet odborničkih mesta. Koalicija Dveri i DSS imaće tri odbornika zahvaljujući tome što su osvojili 5,16 odsto glasova. Jedno odborničko mesto dobila je Ruska stranka, kao manjinska stranka, a koja je osvojila 1,51 odsto glasova u Nišu. 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
sj1 8qf
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: