Ručno rađene gitare iz Crvenke

Izvor: eKapija | 18-Jan-2017 | 21:40

Tržište ručno rađenih muzičkih instrumenata je u Srbiji veoma malo i vrlo je teško doći do kupaca. Sa druge strane, materijal i alati za izradu su skupi i teško dostupni.

 

Inženjer elektrotehnike Miloš Tomišić iz Crvenke, već godinama ručno izrađuje električne gitare. Svaka gitara ovog majstora je unikat, a u potrazi za što boljim zvukom razvio je niz originalnih mehaničkih i dizajnerskih rešenja.

Danas njegove instrumente sviraju neki od najistaknutijih gitarista u Srbiji.

- Kod mene neće doći neko ko može da kupi u radnji ono što mu savršeno odgovara, nego će doći da mu se napravi ono što mu savršeno odgovara. Njega ne zanima da li je to sečeno ovako ili onako, bitno je da to bude urađeno od kvalitetnog drveta. Za razliku od velikih proizvođača, ja svoje drvo biram. Za Fender varijante se koriste tri ili četiri vrste drveta. Druga firma koja je najuticajnija, Gibson, koristila je uvek mahagoni, ružino drvo i javor, i onda je to neki standard, koji je ostao praktično prepoznatljiv, a ljudi očekuju od tog drveta da proizvede taj ton, zato što smo to svi čuli sto puta, na svim pločama. To je ono što se traži - objašnjava Tomišić.

Miloš je hobi pretvorio u dodatni posao, a znanje iz projektovanja elektroničke opreme vešto je iskoristio u graditeljskom zanatu.

Trenutno završava novi model bas gitare, po sopstvenom projektu, koja će muzičarima omogućiti lakše sviranje i kvalitetniji zvuk.

Izvor: eKapija

Komentari
0
Pošalji komentar
Khf CQk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: