Raste cena drva za ogrev, 5.300 kubik

Izvor: Niški portal | 13-Oct-2020 | 00:33

Skori početak sezone grejanja uticao je na rast cene ogrevnog drveta u Nišu, dok su cene uglja ostale nepromenjene. Na Kvantaškoj pijaci u Nišu prodavci ogrevnog drveta za kubni metar bukve ili hrasta traže 5.300 dinara, dok je cena tokom leta bila od 4.600 do 4.800 dinara.


Kupci ogrevnog drveta izdatak za grejanje moraju da uvećaju i naknadom za sečenje i cepanje, a ona iznosi 600 dinara po kubiku.

Šumsko gazdinstvo Niš, JP "Srbijašume" ove godine ne prodaje ogrevno drvo, a u planu je da prodaje ponovo krene naredne godine. Cene uglja, kako su kazali na stovarištu firme "Monicom", nisu menjane poslednjih pet godina ni u velikoprodaji, ni u maloprodaji.

Za tonu uglja koji se koristi za loženje šporeta potrebno je izdvojiti od 8.000 do 11.000 dinara, a tona uglja koji se koristi za loženje kotlova iznosi od 14.000 do 18.000 dinara.

Na isporuku uglja, kako su kazali u "Moniconu" ne čeka se duže od deset dana iako je poslednjih dana značajno povećan broj narudžbina.

Značajno je poraslo interesovanje i za kupovinu peleta, a njegova cena na stovarištima je oko 23.000 dinara po toni.

Gradjani Niša koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja, od četvrtka imaju grejanje, jer je Gradska toplana krenula sa toplim probama.

Direktor Gradske toplane Predrag Milačić rekao je da su tople probe prilagodjene spoljašnjim temperaturama, tako da se kotlovi pale kada je temperatura niža od 10 stepeni Celzijusovih.

Milačić je rekao da se tople probe odvijaju bez ozbiljnijih poteškoća, sa problemima u grejanju samo pojedinih objekata koji se rešavaju već u toku 24 sata.

Komentari
0
Pošalji komentar
jAA 4mR
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: