Singapore Botanic Gardens kao svetsko čudo u Jugoistočnoj Aziji

Izvor: Нишки портал | 23-Nov-2016 | 15:46

Uprkos svojoj reputaciji kao "Garden City", urbani Singapur nije prvo mesto koje Vam padne na pamet kad pomislite na retke flore. Ipak, Singapur na jednoj strani ima uzavrele ulice, visokofrekventan saobraćaj, a na drugoj strani  jedano od najvećih zadovoljstava u gradu, Singapore Botanic Gardens star oko 157 godina, koji je oaza mira, prirode i retke flore Singapura.

    

    

2015. godine je upisan na UNESCO listu, kao treća botanička bašta po redu, posle Kew and Italy’s Padua. Singapore Botanic Gardens ima korene i u kolonijalnoj prošlosti kada se u njoj negovalo seme koje je kasnije bilo obeležje velikih plantaža Malezije, a kasnije i obeležje čitavih delova Jugoistočne Azije, a to su plantaže na kojima se negovala tehnika ekstrahovanja  kaučuka iz tropskog drveća, beli mlečni sok, lateks..Daljom preradom i proizvodnjom prirodnog kaučuka, lateksa, dobija se konačan proizvod guma. Ovih dana je Singapore Botanic Gardens izvor kiseonika Singapura.

 Međutim, mnogo je specifičnosti u ovoj bašti: neguju se bašte evolucije biljnih divova, ima travnatih dolina palmi poznatih po izletištima, ima vodopada, zelenih paviljona. Ova bašta je bila važno sedište za naučna istraživanja i očuvanje biljaka. U Singapore Botanic Gardens postoji i Singapore Herbarium koji je zbirka 750 000 biljnih vrsta.

    

U daljem prilogu smo dali neke fotografije koje su preuzete sa zvaničnih sajtova Singapore Herbarium(http://herbaria.plants.ox.ac.uk/bol/sing) i Singapore Botanic Gardens.

  

  

Komentari
0
Pošalji komentar
4ko 2R5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: