Poziv porodicama za testiranje telefonom, ko pristane daje krv na analizu

Izvor: Niški portal | 06-May-2020 | 10:27

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih."Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen "svaki detalj" i ukoliko budu želele da učestustvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u terirotijalno najbližem zavodu ili institutu.

"Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu", rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na koronavirus.

Na pitanje dali neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

"Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro", naglasila je Kisić Tepavčević.

Komentari
0
Pošalji komentar
mpE YUd
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: