Penzije se od 1. januara obračunavaju po "švajcarskoj formuli", uslovi za penzionisanje se menjaju

Izvor: Niški portal | 02-Jan-2020 | 15:46

Penzioneri i penzije...

"Švajcarska formula" obračuna usklađivanja penzija biće primenjivana od 1. januara 2020. godine. Nadležna ministarstva su predložila, a poslanici u parlamentu prihvatili, da penzije ubuduće rastu za procenat koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena, i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Šta je švajcarska formula?

Švajcarska formula je formula usklađivanja visine penzija sa rastom cena i zarada, i to: 50% u odnosu na inflaciju, i 50% u odnosu na rast zarada. Ovaj sistem je darežljiviji prema penzionerima od prostog usklađivanja sa inflacijom, pošto je rast zarada obično viši od inflacije, pa bi primenom ove formule penzije rasle više.

Švajcarska formula prvo je primenjena u Švajcarskoj, da bi se ovakav sistem obračuna penzija preneo u druge evrospke zemlje, koje uglavnom kombinuju (doduše, u različitim odnosima) neku vrstu usklađivanja sa inflacijom i rastom zarada. Izutetak su zemlje sa jako visokim rashodima za penzije, kao što su Francuska, Italija, Austrija i Španija, koje svoje penzije usklađuju samo sa inflacijom.

Uslovi za penzionisanje se menjaju.

Žene će u 2020. godini za ostvarivanje prava na starosnu penziju morati da napune 63 godine života.

Za odlazak u prevremenu penziju, novi uslovi su 39 godina staža i 57 godina i osam meseci života za žene, i 40 godina staža sa 58 godina i četiri meseca života za muškarce.

Komentari
0
Pošalji komentar
9iz PXM
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: