Narodne kuhinje, mesto gde najsiromašniji dobijaju jedini obrok dnevno

Izvor: Niški portal | 09-Jan-2020 | 07:43

Nakon dvonedeljne pauze, zbog novogodišnjih i božićnih praznika, u Narodnoj kuhinji u Prokuplju, od danas ponovo počinje podela kuvanog obroka. 

Tri stotine korisnika, ovaj period premostilo je uz pomoć paketa hrane sa suhomesnatim prerađevinama.

Kuršumlija, jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, na narodnom kazanu ima 1000 korisnika.Narodna kuhinja u toj opštini radi neprekidno već 19 godina i jedna je od retkih koja priprema kuvana jela tokom cele godine.

Osim u gradu, hrana se distribuira i korisnicima koji žive u udaljenim selima odakle je gotovo polovina korisnika.

Opština Kuršumlija je iz budžeta izdvojila više miliona dinara kako bi najugroženijima popravila kvalitet ishrane i narodni kazan radio nesmetano tokom cele godine.

Korisnicima se dele kuvana jela koja sadrže meso i različite namirnice, tako da je sastav obroka raznovrstan.

Predstavnici Crvenog krsta u Kuršumliji obroke za svoje korisnike spremaju sami u prostorijama Crvenog krsta. Kako kažu imaju dovoljno hrane i svih ovih godina radili su tokom cele godine bez prekida.

Za 300 korisnika koji se hrane na kazanu Narodne kuhinje u Prokuplju, pomoć koja dolazi od Crvenog krsta je neophodna.

Korisnicima se dele uglavnom kuvani obroci koji sadrže meso i različite namirnice, tako da je svake nedelje drugačiji sastav obroka.

Namirnice je Crveni krst obezbedio za narednih 9 meseci a i Opština je iz budžeta izvdvojila 4 miliona dinara, kako bi najugroženijima popravila kvalitet ishrane.

-Namirnice dobijamo od Crvenog krsta Srbije. To su devet raznih namirnica, kao što su pasulj, pirinač, makarona, đuveč, boranija, grašak i tako dalje i plus uz pomoć lokalne samouprave odvojena su sredstva tako da možemo da damo i obrok u vidu suhomesnatih proizvoda, kaže Dragan Subotić, sekretar Crvenog krsta Prokuplje.

Pored hrane socijalno ugroženima ove zime obezbeđena drva za ogrev.

u Nišu se na kazanu Narodne kuhinje hrani oko hiladu socijalno najugroženijih građana.

Za mnoge ove ljude čak i u ovim hladnim zimskim danima po jedan obrok dnevno koji dobiju na kazanu Narodne kuhinje zapravo je i jedini obrok koji imaju, dodatno zabrinjava to što je među onima koji se hrane na kazanima narodnih kuhinja i dosta dece.

U Srbiji ima 35.000 korisnika Narodnih kuhinja a ono što je poražavajuče u ovom trenutku u velikom broju gradova postoje liste čekanja za nove korisnike.U Srbiji ima 35.000 korisnika Narodnih kuhinja a ono što je poražavajuče u ovom trenutku u velikom broju gradova postoje liste čekanja za nove korisnike.

Komentari
0
Pošalji komentar
BX3 Iz6
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: