SUPERLIGA SRBIJE ZA ŽENE 2019: DŠK "OSNOVAC" PETI U DRŽAVI

Izvor: Niški portal | 07-Sep-2019 | 17:58

U Subotici je od 22. avgusta do 01. septembra održana Prva ženska liga Srbije u šahu, na kojoj je učestvovalo 12 najboljih klubova u državi.

Jedini debitant u najjačem seniorskom rangu takmičenja u državi, Dečiji šahovski klub "OSNOVAC" iz Niša, ostvario je izuzetan rezultat osvajanjem petog mesta i jedini može da se pohvali time da je savladao pobedničku ekipu - ŠK "JELICA PEP", Goračići - za koju nastupaju 3 reprezentativke Srbije, kao i jedna reprezentativka Turske i najbolja igračica te zemlje!

DŠK "OSNOVAC" je ovim rezultatom ostvario NAJVEĆI USPEH niškog ekipnog šaha i najbolji plasman jednog kluba iz Niša u najvišem rangu takmičenja u poslednjih (najmanje) 14 godina! Od raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, 2006. godine, od kada postoji Republika Srbija, ovo je najviši plasman jednog šahovskog kluba iz našeg grada u najvećem seniorskom rangu takmičenja!

Igračice koje će ostati krupnim slovima zapisane u istoriji kluba i prvom nastupu u najvišem rangu takmičenja, poređane po tablama, bile su:
IM&WGM ZIMINA Olga (8 poena iz 11 partija), WIM PIHAJLIĆ Amalija (1.5/7), WFM KOVAČEVIĆ Radmila (6/11), VUJČIĆ Milena (4/8), GRUIĆ Jadranka (3.5/6) i LUKIĆ Aleksandra (0/1).

Zasluge svakako pripadaju svim igračicama, jer bez bilo koje od njih ovaj rezultat ne bi bio moguć, ali ne mogu a da ne istaknem njih DVE:
 - Fenomenalnu Olgu Ziminu - reprezentativku Italije, koja je sa 8 poena iz 11 partija (bez poraza) bila najuspešnija "prva tabla" - uz Atalik Ekaterinu, iz pobedničke ekipe, koja je imala identičan učinak. Od izuzetnog je značaja kada u ekipi imate igrača koji "ne ume da izgubi", što itekako daje vetar u leđa ostalim igračicama, navode iz kluba.
 - I Radu Kovačević - dušu ove ekipe! Pored toga što je donosila ključne poene u nekoliko izuzetno bitnih mečeva, svojom neiscrpnom energijom, savetima i optimizmom vodila je ekipu pravim putem do sigurne luke na tabeli, navode iz kluba takođe.

PETO MESTO U DRŽAVI - ujedno i najlepši poklon za PETI rođendan kluba - kluba koji je osnovan 10. septembra 2014. godine.

Rezultati po kolima, kao i kompletna statistika igračica i takmičenja, mogu se videti na linku: 
Zvaničan sajt: http://serbiachess.net/

Nagrade najboljim ekipama uručio je Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije.

Komentari
0
Pošalji komentar
iex 0YF
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: