Klinički centar dobio aparat vredan 100.000 evra

Izvor: Niški portal | 04-Dec-2019 | 10:13

Nova genetska laboratorija, opremljena sredstvima koje je donirala Evropska komanda vojske SAD, i koja će se ubuduće koristiti za ispitivanja i dijagnostikovanje urođenih poremećaja i kompletne genetske tipizacije karcinoma, otvorena je danas na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu.

Stopa smrtnosti pacijenata na ovoj klinici je ispod 2 odsto, liste čekanja gotovo da ne postoje, a samo u ovoj godini izvedeno je više od 400 intervencija, dvaput više nego prethodnih godina. Sve to, navodi direktor Klinike Dragan Milić, zahvaljujući donacijama američke vojske.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da se SAD raduju nastavku saradnje.

"Zahvaljujemo se na tome što ste Centar nazvali po Daglasu M. Doltu, što služi kao podsetnik na dugu istoriju našeg bilateralnog odnosa koji se proteže na više od stotinu godina", rekao je Godfri.

Reč je o aparatu Real Time PCR, vrednosti oko 100.000 evra, a laboratorija će nositi naziv po Daglasu Merivederu Doldu, koji je, kao student završne godine medicine na Univerzitetu Kolumbija, bio na čelu američke misije u Nišu tokom Velikog rata, kada je u velikoj meri pomogao spasavanju civila, a zbog izloženosti tadašnjim medikamentima kojima je lečena epidemija tifusa je oslepeo. Pokrenuta je inicijativa da jedna ulica u Nišu dobije njegovo ime.

Ukupna vrednost pomoći koju je ova klinika dobila od vlade, odnosno vojske SAD dostiže milion dolara.

Milić je najavio da je vojska SAD odobrila sredstva za rekonstrukciju Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, Ustanove Mara, a očekuju se i donacije za opremanje laboratorije za prenatalna ispitivanja na Medicinskom fakultetu u Nišu i opremanje digitalne mobilne angio-sale za Kliniku za kardiohirurgiju.

Komentari
0
Pošalji komentar
yaW fS0
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: