ODLUČENO: Minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126 dinara

Izvor: Niški portal | 15-Sep-2020 | 00:03

Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana za oko 2.000 dinara, to jest za 6,6 odsto, najavio je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, ministar fianansija Siniša Mali. To znači da će ukupno iznositi 32.126 dinara, a da će vlada podneti najveći teret tog povećanja. Kaže da će minimalna cena rada će po radnom satu biti povećana za 172,5 dinara na 183,9 dinara.

- Imali smo veoma težak, ali konstrktivan dijalog, rekao je Mali, dodajući da su uvek suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca, ali i da vlada donosi konačnu odluku.

Ističe da se pored ekonomske krize vlada odlučila da poveća minimalac, jer smatra da je to važno da bi se očuvao realni životni standard građana. Mali kaže da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto, realno povećanje biti 5,1 odsto. 

-Danas će na vladi biti doneta odluka o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je oko osam milijardi dinra koje će država preuzeti na sebe, rekao je ministar.

Mali kaže da je prošle godine minimalac bio povećan rekordnih 11,1 odsto, kada je povećanje bilo oko 3.000 dinara. Ministar finansija navodi da se vlada vodila interesom ljudi koji primaju minimalne zarade, kao i da je tačno to što kažu poslodavci da povećanje minimalce zarade podiže i druge zarade.

- Želili smo da očuvamo interese poslodavaca, iako je ceo svet pogodila najveća kriza u istoriji, rekao je Mali.

Komentari
0
Pošalji komentar
8c9 4lk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: