Novi pravilnik: Besplatna vantelesna oplodnja za žene do 48 godina

Izvor: Niški portal | 18-May-2020 | 13:41

Gradsko veće Prokuplja, usvojilo predlog izmene i dopune Pravilnika o kriterijumima i načinu ostvarivanja prava iz oblasti populacione i demografske politike.

Prema ovom Pravilniku, starosna granica žena za podnošenje zahteva za vantelesnu oplodnju iznosi 48 godina, za tri godine više nego što je to bio slučaj prošle godine.

Odluka je izmenjena i u delu koji se odnosi na odobrena sredstva za nadoknadu troškova VTO, koja su do sada iznosila 200.000 dinara, a od ove godine je taj iznos povećan na 250.000 dinara.

Pravo na jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju ostvaruju i bračni, odnosno vanbračni partneri, gde žena ima do 50 godina, a koji su uspešno okončali postupak vantelesne oplodnje sopstvenim sredstvima u nekoj od zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije, pod uslovom da zahtev podnesu u roku od šest meseci od dana utvrđivanja trudnoće i da u vreme vantelesne oplodnje nisu ispunjavali uslove da se uključe u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ovim programom, lokalna samouprava daje svoj doprinos rešavanju ovog problema, koji je prema statističkim podacima, prisutan kod svakog šestog para u Srbiji.

Komentari
1
Pošalji komentar
kDW Onx
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: