Kon: NEMA VIŠE MOLBI već novčane kazne!

Izvor: Niški portal | 27-Jul-2020 | 00:35

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne organe da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Dr Kon je za "TV B92" rekao da smo trenutno na samom vrhu kada je epidemiološka kriva u pitanju i da se ta kriva sada stabilizuje, posebno u Beogradu."Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da počne da opada", rekao je Kon.

Kako kaže, ovo je dugotrajna mera i dugotrajni način rešavanja ove situacije.

"Mi smo sada iscrpeli mere, sada dolazi do oštre kontrole", rekao je dr Kon.

Apelovao je na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekšaje.

"Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju", rekao je doktor.

Kako je rekao, ako neko prekrši samoizolaciju, minimalna kazna je 50.000 ide do 150.000, prema pojedincu.

"Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu", naglasio je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog je rekao da nije u redu da zdravstveni radnici ispaštaju zbog takvog ponašanja.

"Ne mogu kolege lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pritisak, a da istovremenno inspekcijski organi sede, to ne ide paralelno. Takođe, svi mi zajedno moramo da obezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili - da se ponovo zatvorimo, nema tu nekog velikog izbora", rekao je dr Kon.

On je skrenuo pažnju na okupljanja i žurke po stanovima i da je jasno da u privatnim uslovima ne mogu da se kontrolišu okupljanja, već da je tu potrebna svest.

Kon je dodao da razume sve ljude koji imaju povod za slavlje, ali da moraju da shvate da ta radost može lako da se preokrene.

 

Foto:Tanjug

Komentari
0
Pošalji komentar
Xpl pGL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: