Nacionalni prosvetni savet: Veći fond časova srpskog

Izvor: Niški portal, zelenaucionica.com | 17-Jul-2020 | 15:21

Nacionalni prosvetni savet saopštio je danas da je podržao „Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi“, usvojenu na Prvoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji u Tršiću.
U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da su “maternji jezik i književnost najvrednija duhovna dobra jednoga naroda, čuvari njegovog pamćenja i kulture”.

Pošto je broj časova srpskog jezika najmanji u okruženju i u Evropi, povećanje bi svakako uticalo na uspešnost realizacije sadržaja svih drugih predmeta, kao i rezultate međunarodne provere funkcionalne pismenosti učenika, navodi se u saopštenju.
Nacionalni prosvetni savet je preporučio vraćanje književnih dela domaćih i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.

Posle analize programa sva četiri razreda gimnazije, jednoglasno je odlučeno da se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pošalje, kako predlog Deklaracije, tako i predlog revizije.

Izvor: Nova

Komentari
0
Pošalji komentar
wuo Ski
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: