Napravite ovaj napitak i cigarete će postati prošlost!

Izvor: zena.blic.rs | 13-Oct-2019 | 00:32
Bez obzira na to da li se koristi za snižavanje nivoa šećera ili holesterola, ovas daje podjednako dobre rezultate. Rusi ga često jedu da se reše viška kilograma ili prehlade. Ovas se tradicionalno koristi u ruskoj narodnoj medicini.

Od njega se spravljaju kaše, eliksiri, tinkture, melemi, obloge i kupke. Rusi veruju da ovas čisti organizam, normalizuje pritisak i nivo šećera u krvi, ublažava nesanicu, ekcem i znojenje, čisti creva, bubrege i pluća, pomaže kod odvikavanja od pušenja...

U Rusiji su veoma popularne i parne kupke od ovsa, koje su vrlo blagotvorne kod reumatizma, metaboličkih poremećaja i gihta. Naročito je popularna kaša koja se pravi od ovsa i mleka, a preporučuje se kod prehlade i gripa.

Narodna medicina predlaže korišćenje ovsa i u borbi s viškom kilograma jer ova žitarica poboljšava pokretljivost creva, normalizuje stolicu i ubrzava metaboličke procese.

Njegova lekovita svojstva poznata su i ljudima koji pate od dijabetesa. Doprinosi da se normalizuje šećer u krvi, ne samo kod već utvrđene dijagnoze nego i u onim slučajevima kada se bolest još nije ispoljila, ali postoji predispozicija za njen razvoj.

– U odnosu na ostala žita, ovas sadrži više celuloze, oko deset odsto. Sluzave materije ovsa, koje su nosioci njegovih dijetetskih osobina, dokazano utiču na smanjenje nivoa holesterola, naročito onog štetnog, LDL-a. Da bi se smanjio nivo holesterola, trebalo bi svakodnevno unositi 60 grama ovsenih mekinja ili pahuljica – ističe Jasna Vujičić, nutricionista-dijetetičar.

Upola litre ključalog mleka stavite pet kašika ovsenih pahuljica. Kuvajte pet minuta, sklonite sa šporeta. Kad se prohladi, dodajte kašiku meda, suvo voće ili cimet.

Napitak protiv pušenja

Uzmite 50 g ovsenih zrna i isto toliko ječma, prosa i raži. Sipajte dve čaše vode, stavite na vatru i pustite da proključa, pa isključite šporet. Ostavite na vatri još 10 minuta. Zatim sve ulijte u termos i ostavite da stoji 12 sati. Uzimajte 100 ml ovog napitka tri puta dnevno sve dok se ne javi averzija prema pušenju.

foto: pixabay

Komentari
0
Pošalji komentar
3dh pic
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: