Doček srpske Nove godine, sutra je Vasiljevdan ili Mali Božić

Izvor: Niški portal | 13-Jan-2020 | 08:48

U Srbiji će večeras biti dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru. Srpska pravoslavna crkva i vernici 14. januar proslavljaju i kao Vasiljevdan ili Mali Božić.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve sutra će biti služena liturgija Svetog Vasilija Velikog čiji pomen Crkva slavi prvog dana Nove godine.

Pravoslavna crkva 14. januara proslavlja još jedan praznik, Obrezanje Gospoda Isusa Hrista.

Starog, julijanskog kalendara drže se Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, kao i Sveta Gora.

Čestitku povodom Nove godine po julijanskom kalendaru svim građanima grada Niša uputio je gradonačelnik Darko Bulatović, kao i gradonačelnik grada Prokuplja Aleksandar Simonović, ali i predsednici svih opština sa područija juga Srbije.

Svojim sugrađanima lokalni funkcioneri kao i direktori javnih preduzeća i ustanova poželleli su puno zdravlja, mira, sloge i blagostanja.Alen Ademović peva u parku Svetog Save
Tradicionalni doček pravoslavne Nove godine u Nišu biće organizovan večeras u parku Svetog Save. Nišlije će zabavljati Alen Ademović sa bendom.Program otvara Toca i bend od 21 čas, dok će Alen sa svojim bendom nastupati od 22:30. Početak Nove pravoslavne godine obeležiće veličanstveni vatromet, nakon čega se fešta nastavlja i trajaće do pola sata iza ponoći.

Amadeus bend peva u Prokuplju
Grad Prokuplje, u saradnji sa ustanovama kulture, i ove godine, organizuje tradicionalni doček pravoslavne Nove godine, 13. januara, na Trgu Topličkih junaka, a koncert će održati popularni Leskovčani Amadeus bend.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, program u centru grada počeće u 21 sat, kada će lokalni muzički bend „Melisa" svojim repertoarom zagrevati publiku sve do 22.15, a potom će nastupiti  popularni domaći pop sastav „Amadeus bend".

Tačno u ponoć, vatromet će označiti početak pravoslavne Nove godine, a u muzici „Amadeus benda", publika će uživati sve do posle ponoći.

Nataša Bekvalac peva Leskovčanima
Novosadska "Barbika" zapevaće na Širokoj čaršiji u centru grada Leskovca 13. januara , a ovo je prvi doček pravoslavne Nove godine koji će biti organizovan za široke narodne mase posle osam godina u Leskovcu.Koncert jedne od najlepših pevačica počinje od 22:30.

Vranje: Muzika i trubači
Program javnog dočeka pravoslavne nove godine na Trgu Staniše Stošića u Vranju otvoriće mladi pevač iz Vranja Đorđe Popović u 21,30 sati, a pola sata pre ponoći nastupiće trubački orkestar Ekrema Mamutovića.

Komentari
0
Pošalji komentar
6Ur QT3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: