Albanci sa Kosova pustoše šume na jugu Srbije

Izvor: Niški portal | 09-Oct-2019 | 12:34

Prema podacima "Srbijašuma", najviše šume se ukrade na jugu Srbije, na teritoriji Kuršumlije, Leskovca, Boljevca i Vranja.

Najveći broj bespravne seče čine Albanci koji ilegalno, najšće tokom noći prelaze administrativnu liniju između Kosova i Srbije i bespravno pustoše srpske šume.

Albanski pljačkaši ne prezaju i da zapucaju kako bi se dokopali drva koja mahom preprodaju dalje.

Oni tvrde nadležni imaju izviđače, naoružano obezbeđenje, specijalizovanu mehanizaciju kamione i traktore. 

Toliko su drski da pucaju i na šumare i na naše bezbednosne snage.

Najugroženija su područja Kuršumlije, Leskovca i Vranja gde se od 1999. godine nemilosrdno seku i državne i privatne šume.

Više od 60 odsto ukupne krađe dešava se na području uz administrativnu liniju s KiM.

U "Srbijašumama" ističu da srpske bezbednosne snage reaguju na svaki poziv šumara kada ovi uoče pljačkaše, ali da često stignu kasno zbog očajnih puteva, ukoliko ih uopšte ima u planinskim područjima uz adminstrativnu liniju. Zbog ilegalne seče godišnje nestane hiljade hektara srpske šume.

Za poslednjih 10 godina krivično delo šumska krađa ubedljivo stoji na prvom mestu u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Srbije. Svake godine prosečno oko 450 osoba bude osuđeno zbog krađe šuma, ali većinom je reč o uslovnim presudama.

Javno preduzeće Srbijašume upravlja sa 53 posto, odnosno oko 1,2 miliona hektara, državnih šuma u Srbiji, dok se oko milion hektara nalazi u privatnom vlasništvu. Najveći privatni veleposednik je crkva. 

Pustošenje srpskih šuma traje tokom cele godine a najmasovnije je pred i tokom zime, kada je potražnja za drvima za ogrev u jeku.

Komentari
0
Pošalji komentar
ajL mZg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: