Otac dao bubreg sinu, a muž ženi

Izvor: Niški portal | 12-Feb-2020 | 07:37

Bratislav Milošević (56) iz ražanjskog sela Grabovo donirao je bubreg svom sinu Goranu (31), koji je zbog teške bolesti bio prinuđen da se dijalizira čak četiri puta dnevno.

Hirurška intervencija obavljena je na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu, uz učešće više od 40 medicinskih radnika različitih specijalnosti.

Operacija je protekla uspešno, pa će Goran normalno nastaviti životi nadoknaditi sve ono što mu je bilo uskraćeno poslednjih godinu dana otkako su mu otkazali bubrezi. Kaže da žali za vremenom koje mu je oduzeto, jer je na svakih šest sati morao na hemodijalizu, te da će novu šansu za život koju mu je pružio otac iskoristiti na najbolji način.

- Bilo mi je veoma teško, nisam mogao ništa da radim, život mi je bukvalno stao. Više sam bio u bolnici nego kod kuće, prestao sam da radim i da pravim planove za budućnost. Kada mi je otac kazao šta je namerio da uradi, prvo sam pomislio „šta ako mu se nešto desi". Međutim, on je čvrsto odlučio da mi da bubreg i evo, na sreću, zahvaljujući lekarima, dobro smo i on i ja - rekao je Goran.


I muž dao ženi bubreg

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, objašnjava da je operacija bila zahtevna jer je bubreg koji je transplantiran bio netipičan.

- Bubreg je organ koji po pravilu ima jednu arteriju i jednu venu. Međutim, bubreg koji smo transplantirali imao je po dva krvna suda, pa je zato operativni zahvat bio komplikovaniji - opisuje zahvat Milić.

Dodaje da se veoma ponosi što je od 2014. godine, otkako je Klinika za kardiohirurgiju otvorena, obavljeno 40 transplantacija bubrega. - Najčešće su srodničke transplantacije, ali imali smo jedan slučaj gde je muž dao ženi bubreg jer su bili kompatibilni - kazao je Milić.

Njegov otac Bratislav kaže da se više obradovao sada nego kada mu se sin rodio.

- Nisam mogao da dozvolim da se on muči u 30 godina, a ja da živim normalno u mojih 56. Osećao sam se strašno gledajući ga kako mu život prolazi na dijalizi. Odlučio sam da mu pomognem kako sam jedino mogao, svojim bubregom...

Posrećilo se, sve je dobro prošlo, lekari kažu da je to idealna transplantacija. Sada sam najsrećniji otac jer je moj sin dobio drugi život. Hvala svima koji su učestvovali u operaciji, što su mu to omogućili - kaže Goranov otac.

Goran je ispričao šta će raditi kada se potpuno bude oporavio.

- Čim stanem na noge, vraćam se moleraju, to mi je zanat, a onda redom, za- snovaću porodicu i biti uvek uz svoga oca jer mi je po drugi put darovao život - priča Goran.

Baš kao i sin, tako i Bratislav želi da mu se naslednik što pre vrati normalnim aktivnostima koje je morao da ostavi po strani tokom borbe sa bolešću. Potajno se nada da će doživeti da dobije unučiće i od sina.

- Sada će i on moći sve što i njegovi vršnjaci, želja mi je da ga oženim, od ćerki imam unuke, pa bih voleo da i on dobije potomstvo - naveo je ponosni i hrabri otac.

Komentari
0
Pošalji komentar
iDD T8J
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: