Plamen guta rezervat prirode, nema ugroženih

Izvor: Niški portal | 29-Oct-2019 | 07:42

Požar koji je počeo na bugarskoj strani Stare planine preselio se i na srpski deo planine kod Niša, a prema rečima očevidaca, gori trava i nisko rastinje.

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije apelovao je da se prestane sa spekulacijama u vezi s požarom koji je izbio u nedelju oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i rastinje.

-Napominjem još jednom da nema ugroženog stanovništva, niti objekata, i da su na terenu sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije koji rade na lokalizaciji požara, naveo je Marić u saopštenju koeje je dostavljeno medijima.

On ističe da trenutno ne postoje uslovi za gašenje iz vazduha zbog zadimljenosti, te samim tim ni za angažovanje letelica u gašenju požara.

Vetar koji duva dodatno otežava gašenje vatre, koja se proširila na srpsku stranu planine, ka delu poznatom kao Vražja glava.

Građani su ranije javili da je vatra stigla do četinara i da gori čak i strogi rezervat prirode na obroncima Stare planine, Arbinje.

Vatra, naveli su, dostiže navodno visinu i do 50 metara.

Štab za vanredne situacije Pirota saopštio je povodom velikog požara na Staroj planini da za sada imovina i stanovništvo nisu ugroženi, a izvršeno je i helikoptersko izviđanje veoma nepristupačnog terena koji je zahvaćen požarom.

-Povodom požara na Staroj planini, iz pravca susedne Bugarske, Štab je stupio u kontakt sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je intervenisao na području Stare planine. Izvršeno je helikoptersko izviđanje, angažovane su sve raspoložive snage za gašenje požara iz Pirota i drugih gradova Srbije, kaže se u saopštenju.

Vatra je tokom pretila da zahvati stanište autohtone smrče Arbinje, deo koji je pod najvećim stepenom zaštite, ali su vatrogasci tokom cele noći borbe sa vatrenom stihijom uspeli da spreče širenje požara na ovaj deo Stare planine.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić ponovio je da nema ugroženog stanovništva niti domaćinstava u požaru, koji je izbio juče oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini, i čija je lokalizacija i dalje u toku.

-U ovom trenutku na intervenciji je angažovano 90 vatrogasaca - spasilaca i više od 30 vozila iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd. Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, jer je reč o preko 1.900 metara, dok zbog velike zadimljenosti i dalje nema uslova za gašenje požara iz vazduha, odnosno za angažovanje letelica, rekao je Marić.

On je napomenuo da se neprekidno prate uslovi na terenu i situacija.

Marić je naveo da su pripadnici Sektora u kontaktu sa kolegama iz Bugarske, s obzirom da je požar izbio na bugarskoj strani, odakle se proširio na teritoriju Srbije, i da jedna desetina od ukupnog požara bukti na teritoriji naše zemlje.

Komentari
0
Pošalji komentar
8Jo XtV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: