Bezbednost mladih na društvenim mrežama: Roditeljski nadzor, zaključavanje naloga...

Izvor: Niški portal | 04-Nov-2019 | 21:23

Zloupotrebe na društvenim mrežama mogu dovesti do vršnjačkog nasilja, pedofilije, teških psihofizičkih poremećaja

Interenet, instragram, fejzbuk… Nove tehnologije, koje su od planete napravile globalno selo, koje povezuju ljude sa svih meridijana, koje su omogućile neverovatan protok informacija, sa sobom nose velike izazove, posebno kada je reč o deci i tinejdžerima. Sve cešće se postavlja pitanje koliko su zapravo naša deca bezbedna na društvenim mrežama, internetu.

- Tinejdžeri, a posebno deca najčešće su predmet zloupotreba na društvenim mrežama. Preteće poruke i uznemiravanje, posebno kod dece, svojevrstan je oblik vršnjačkog nasilja. Pedofilija je takođe veliki problem. Tu su i hakeri, koji bez mnogo poteškoća, mogu da preuzmu nalog i da ga kasnije zloupotrebe – kaze Milorad Tošić, IT stučnjak, koji godinama radi na podizanju nivoa bezbednosti na društvenim mrežama i internetu uopšte.

Prvi korak, kaže Tošić, je stroga kontrola FB i Instragram naloga od strane roditelja. Neprihvatati za prijatelje osobe, koje ne poznajemo. Ne ulaziti u otvorenu komunikaciju sa nepoznatim ili osobama, koje slabo poznajemo…

 

Milorad Tošić, IT stučnjak

- Kada je reč o deci, posebno traba biti obazriv kada je reč o licima, koja za profilnu sliku imaju nekog crtanog junaka. Upravo opasnost vreba iza takvih profila. Često se iza njih kriju pedofiličari, koji po oprobanom receptu stupaju u komunikaciju, korak po korak, pridobijaju poverenje dece, dok ne dogovore susret i situaciju potpuno ne preokrenu u svoju korist – kaze Milorad Tošić.

Stalna edukacija u porodici, školi, u medijima, je prevencija, koju je neophodno sprovoditi. Dobar antivirusni program, kao i duplo zaključavanje telefona, su neophodna preventive.

- Veliki problem nastaje kada se telefon, koji nije zaključan, a povezan je sa FB nalogom i internetom ukrade. Ne samo da novac može za kratko vreme da bude skinut sa vašeg bankovnog računa već vaši nalozi na društvenim mrežama mogu da budu predmet zloupotreba. Dakle, zaključavajte telefone, držite vaše naloge pod šifrom, instaliraje antivirusni program, ne otvarajte sumnjive poruke. Kada je reč o deci, isbegavate fotografisanje i pravljenje slobodnijih slika… Nekada je mnogo manja šteta ukraden, a zaključan telefon. Posebna je priča takozvano socijalno hakovanje i praćenje – kaže Milorad Tošić.

 

Dr Vojin Popović, psihijatar Specijalne psihijatrijske ordinacije Popović.

 

Zdravstvena bezbednost na internetu je još jedan izazov, koji pre svega preti mladim ljudima. Zavisnot od interneta, društvenih mreža, video igrica – sve je češće pojava u društvu.

- Neodoljiva želja i žudnja da se bude na internetu i društvenim mrežama – stvara novi vid zavisnosti. Gubitak kontrole, celodnevni  boravak na internetu, nizak prag tolerancije, poremećaj socijanog života, apstinencionala kriza – samo su prvi simptomi ove bolesti. Sladeća faza su slabe ocene u školi, gubitak vida, krivljenje kičme, problemi sa ishranom, problemi sa redovnim održavanjem higijene, malo spavanja… Sve to može dovesti do ozbiljnih psihičkih poremećaja – kaže prim. Dr Vojin Popović, psihijatar Specijalne psihijatrijske ordinacije Popović.

Popović dodaje da je internet veliko dobro, ukoliko se racionalno koristi tokom dana. Dva do tri sata, posebno kada je reč o mladjim osobama, sasvim je dovoljno za informisanje, prikupljanje edukativnih i obrazovnih informacija, za učenje stranih jezika, komunikaciju sa prijateljima.

 

 

* Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2019. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Sekretarijat za kulturu Niša

           

Komentari
0
Pošalji komentar
dBJ WBf
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: