"OVAKVE LABORATORIJE NE POSTOJE NIGDE DRUGDE U REGIONU" Ana Brnabić otvorila novo "VATRENO OKO" u Nišu

Izvor: Niški portal | 30-Jul-2020 | 13:19

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo otvorile su u Nišu novu laboratoriju za testiranje uzoraka na korona virus "Vatreno oko".


Na otvaranju su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i na;elnica Ni[avskog okruga Dragana Sotirovski.

- Nakon Beograda, najmoderniju laboratoriju dobija i Niš. Gradili smo je od temelja, od početka za razliku od Beograda. Počeli smo gradnju 28. aprila i za tri meseca smo otvorili laboratoriju, u rekordnom roku, ponosna sam. Zahvalila bih je kineskim prijateljima koji su nam pomogli. Nastavljamo da radimo dalje. Od prvog potvrđenog zaraženog u Srbiji povećali smo kapacitete za testiranje čak 20 puta - rekla je premijerka.

Inače, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka i građena je dva i po meseca, a radiće u okviru Instituta za javno zdravlje u Nišu. Zgrada ima 790 kvadrata.Postoji razlika u odnosu na Beograd, jer pored dela za molekularnu detekciju, postoji deo koji će se baviti serološkom dijagnostikom.

- Ovakve laboratorije Vatreno oko ne postoje nigde drugde u regionu. Obrađeno je više od 650.000 testova na koronu do sada, apsolutni smo lider po tome u regionu. Iza nas je Slovenija, sve od sebe smo dali da imamo podršku u ovoj borbi, da imamo aparate i testove, nećemo štedeti u podršci našem zdravstvenom sistemu i ljudima u lečenju- naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da je doneta odluka i da se otvori laboratorija i u Kosovskoj Mitrovici, kako bismo spremni ušli u jesen.

- Verujem da ćemo iz ovog pika izaći mnogo jači nego u maju, jer smo promenili način borbe, preuzeli smo odgovornost kao društvo, svi smo se priključili ovoj borbi i očekujem da ulazimo mnogo jači u jesen - rekla je Branabićeva.

 

Foto: Tanjug

 

Komentari
0
Pošalji komentar
kNR Jvj
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: