Ovogodišnji EESTech Challenge u oblasti veštačke inteligencije počinje u Nišu, a završava se u Krakovu

Izvor: Niški portal | 09-Mar-2020 | 20:22

Udruženje studenata elektronike Evrope – lokalni komitet Niš  drugu godinu zaredom organizuje internacionalno takmičenje EESTech Challenge iz oblasti Artificial Intelligence.

Prijave su otvorene od 18. februara i trajaće do 6. marta.

Cilj takmičenja jeste unapređivanje znanja studenata IT usmerenja iz oblasti Veštačke inteligencije kroz seminare, radionice, video predavanja i glavni deo projekta – hakaton.

Pitali smo Luku, člana Udruženja studenata elektrotehnike Evrope, lokalni komitet Niš (EESTEC LC Niš), sa Elektronskog fakulteta u Nišu, ko vodi predavanja na ovogodišnjem EESTech Challenge:

-Kako imamo četiri predavanja, jedno predavanje drži jedan od predstavnika kompanije "Avisto Eastern Europe", Darja Zafirović na temu "Prepoznavanje lica", ostala tri predavanja drže profesori sa Elektronskog fakulteta u Nišu, a to su profesor Aleksandar Milosavljević sa temom "Računarski vid i duboko učenje u službi interakcije čoveka sa računarom", profesor Darko Puflović sa temom "Obrada prirodnih jezika kao interfejsa između čoveka i računara" i profesor Vladan Mihajlović sa temom "Tehnike veštačke inteligencije u svrhu unapređenja interakcije čoveka i računara". Svako predavanja će biti praćeno prezentacijom koju sami predavači prave, kaže Luka Stojadinović. 

Luku smo pitali i da li je potpuna nepoznanica za učesnike hakatona, 24 časa programiranja, tema na koju se stvara, izvršava zadatak. Luka nam je odgovorio:

- Predavanja su usko povezana sa temom takmičenja i na taj način se takmičarima približava sama tema i usmeravaju se na pravi put kako ne bi skrenuli slučajno na pogrešni. Što se tiče toga da li je tema poznata ili ne, generalno jeste poznata, zna se da se uopšteno radi o veštačkoj inteligenciji ali nije poznato ništa detaljnije. Ukoliko prate predavanja pažljivo, možda će moći da naslute o podtemi takmičenja. Svakako sve konkretnije informacije ćemo dobiti u subotu 14. marta u 12h, kada će zvanično početi hakaton, koji će trajati 24h.

Sam projekat je podeljen u dve faze, gde se prva faza održava na lokalnom nivou na Elektronskom fakultetu u Nišu, a druga na internacionalnom u Krakovu. Prva runda će u Nišu početi stručnim predavanjima u petak, 13. marta, gde će zainteresovani studenti moći da nauče još zanimljivih stvari o ovogodišnjoj temi. Timovi od po tri člana će ovo novostečeno znanje primeniti na takmičenju koje traje 24 časa – hakatonu, koje će se održati za vikend, 14. i 15. marta. Pobednici lokalne runde će se nadmetati sa drugim evropskim timovima na velikom finalu u maju ove godine u Krakovu, gde se održava druga faza ovog internacionalnog projekta. Osim proveravanja svog znanja, studenti koji se takmiče će imati priliku da osvoje i vredne nagrade.

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - lokalni komitet Niš (EESTEC LC Niš),
sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

EESTech Challenge predstavlja idealnu priliku da studenti razmene znanja i iskustva sa studentima iz drugih delova Evrope, kao i da doprinesu razvoju svoje profesionalne mreže. Projekat takođe predstavlja odličnu šansu da kompanija stupi u kontakt sa motivisanim i sposobnim studentima koji su spremni da se suoče sa raznim tehnološkim problemima. Rad takmičara na zadatom problemu će pratiti predstavnici kompanija i na taj način će uočiti njihove kvalitete i videti ih kao buduće zaposlene.

 

Prošle godine je tema bila "Internet Of Things" što je od takmičara zahtevalo znanje i softvera i hardvera. Radilo sa u Arduino okruženju ali zdatak nije ograničavao maštu takmičara tako da smo imali razna i vrlo interesantna rešenja. Počevši od pametne kutije za pse, pametne košnice za pčele pa sve do pametnih kutija za lekove i pametnog parkinga. 

Što se tiče utisaka od prošle godine, za Niški portal komentarisali su prošlogodišnji finalisti:
 
1. ,, Hteo sam da naučim nešto novo i upoznam nove ljude. Zadovoljan sam celom organizacijom događaja. Zadatak je bio korektan. Nismo bili mnogo upoznati sa tehnologijom koja nam je bila data, ali smo se snašli! Vladao je timski duh. U početku smo imali problema sa povezivanjem arduina sa internetom, međutim, kada smo uspeli da se povežemo- sve je bilo lakše. Konkurecija je bila jaka, tako da je bilo neizvesno do samog kraja. "
 
2. ,, Privukla me je zanimljiva tema i šansa da se dokažem i probam nešto novo. Ogranizacija događaja je bila super, svi oko nas su se trudili da nam obezbede sve što je potrebno i lepo koncipirali ceo događaj.  Težina zadatka je bila adekvatna, taman toliko da moramo da se potrudimo i udubimo da bi rešili problem ali ne pretežak da bi odustali. Bilo je prepreka što se tiče učenja novih tehnologija. Preporučujem svim kolegama, koji žele da oprobaju sebe, ovaj izazov. Konkurencija je bila dobra, većina timova su bili podjednaki."
 
3. ,,Na hakaton me je privukla prilika da čujem inovativne ideje iz jedne od vrlo primenjenih oblasti u ljudskoj svakodnevici. Prilično sam zadovoljan organizacijom i tokom lokalne i tokom finalne runde. Zadaci nisu bili konkretni pa je ograničenje u težini zadatka bila samo mašta i sposobnost da se realizuje misao. U timu smo se odlično dopunjavali za različite oblasti. Prepreka tokom rada ima bezbroj i raznih su priroda - ali iz toga svakako izađete bolji. Preporučio bih hakaton." 
Komentari
0
Pošalji komentar
w1I AxO
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: