Pogoršava se situacija sa koronavirusom: "Mahom je u pitanju mlad svet, ima ih i na intezivnoj"

Izvor: Niški portal | 26-Jun-2020 | 14:21

Aleksandar Stefovski, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je da kovid ambulante postoje pri svakom domu zdravlja.

"Apelujem na građane da se, ako imaju simptome respiratornih infekcija, jave u ambulantu, tu će biti pregledani, biće urađena dijagnostika ako treba i u zavisnosti od stanja, uputiće se na dalji nivo", rekao je Stefovski.

Povodom velikog broja ljudi koji čeka svaki dan ispred prijema večih kliničkih centara, zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević kaže da svako ko dođe mora da bude pregledan, da mu se uradi snimak pluća i biohemijske analize, što traje.

Napomenula je da u klinici ni u jednom momentu ne postoji prazan krevet, jer čim se jedan pacijent otpusti, drugi se primi.


"Mahom je u pitanju mlad svet, a ima ih i na intenzivnoj nezi. Apelujem na ljude da se pridržavaju svih mera", naglasila je Miloševićeva.

Član državnog Kriznog štaba za borbu protiv pandemije Predrag Kon izjavio je da se situacija sa koronavirusom nesumnjivo pogoršava i da je takva da se "ne vide naznake da će biti brzog poboljšanja".

Kon je, u gostovanju na televiziji Pink, rekao da je alarmantan podatak da čak 57 odsto obolelih od koronavirusa ne zna gde se zarazilo, što automatski pokazuje da je virus u cirkulaciji, a posebna opasnost od inficiranja je u javnom saobraćaju, kao i u drugim zatvorenim prostorima.

Kako je objasnio, predstoje prijemni ispiti, maturske večeri, svadbe i druga slavlja, a sve to su rizični skupovi.

"Lično mislim da je situacija dovoljno pogoršana i treba da se 'uzmemo u pamet'. Možemo da razmišljamo i o prekidu rada noćnih klubova i smanjenju radnog vremena lokala", konstatovao je Kon.

On je dodao da su to stvari koje se razmatraju u Kriznom štabu i da smatra da je bolje da te mere budu donete što pre, nego da se situacija pogoršava.

Komentari
0
Pošalji komentar
5Hy hCs
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: