Koliko košta Božićna trpeza? Od pečenja, sarme i pečenice do rakije

Izvor: Niški portal | 07-Jan-2020 | 09:33

Građani Srbije ne štede na obilatosti božićne trpeze koja, prema verovanju, simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cele godine.

A računica pokazuje da će četvoročlana porodica na kompletan posni i mrsni svečani ručak za Badnji dan i Božić morati da potroši oko 20.000 dinara.


Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i slavi se u čast rodjenja Isusa Hrista 7. januara.

Srbi ovaj praznik obeležavaju uz mnoštvo običaja i tradicionalnih obreda.

Na Božić, rano ujutru u kuću dolazi specijalni gost koji se zove položajnik.

To bi trebalo da bude mlad muškarac, a njegov zadatak je da džara vatru na ognjištu govoreći: "Koliko varnica, toliko parica". 

Domaćica ga daruje poklonima i posipa kukuruzom ili žitom.

U jutarnjim satima domaćice mese česnicu - vrstu obredne pogače. Taj "kolač" je dobio ime po staroj reči - čest koja znači deo, jer božićni ritual podrazumeva lomljenje česnice. Pravi se od belog brašna uz obavezno stavljanje novčića - prema verovanju, onaj ko ga pronadje, biće srećan cele godine.

Zatim sledi ručak kada je, obavezno, cela porodica na okupu uz lepu porodičnu atmosferu.

Trpeza na Božić je bogata i mrsna, a glavno jelo je, uglavnom, pečeno prase, odnosno pečenje.Najradosniji hrišćanskih praznik pored pečenja nezamisliv je i bez pečenice, sarme, pite, salata, ali i pića, odnosno domaće ljute rakije.

Božićni ručak je bogat i niko ne štedi na tome da se na stolu nađe što više domaće tradicionalne srpske hrane.

Božić se smatra jednim od najradosnijih hrišćanskih praznika i za njega je vezano mnogo različitih običaja. Svi su saglasni da na Božić valja početi raditi nešto kako bismo cele godine bili vredni i imali uspeha u tome što smo naumili. Dobro je na Božić, posle ručka, otpočeti svaki rad. Tada se započne neki posao, da bi ljudi cele godine bili vredni i da im poslovi idu od ruke.

Šta valja raditi na Božić:

1. Sve što vam je zadavalo muke tokom godine u božićno jutro trebalo bi raditi jer tada više neće predstavljati problem.

2. Vodom u kojoj je opran sud za mešenje česnice zalivaju se voćke da bi bolje rodile ili se ona sipa u saksije sa cvećem da bi lepše cvetalo.

3. Testo koje ostaje na rukama domaćice posle mešenja česnice ona stavlja na voćke koje su slabo rodile da bi naredne godine dale više ploda.

4. Negde se gata na plećku od pečenice. Ako na kosti kada je izvučemo iz pečene plećke ostane mesa, veruje se da će stoka te godine biti plodna.

5. Od konopca kojim je vezan naramak slame unet u kuću trebalo bi na Božić, ujutro, u dvorištu napraviti krug i u njega staviti kukuruz i pšenicu za kokoške. Veruje se da će one tokom cele godine jaja nositi na jednom mestu.

Kad na Božić pada sneg, veruje se da će godina biti rodna. Ne valja ni zbog ljudi, ni zbog stoke, ni zbog letine, da na Božić bude jugovina ili kiša.

Čestitanje Božića

Od Božića do Bogojavljenja ljudi se pozdravljaju rečima: "Hristos se rodi!" i otpozdravljaju sa: "Vaistinu se rodi!". Oni koji nisu u mogućnosti da lično čestitaju praznik, obično pošalju božićnu čestitku na kojoj je odštampan tekst "Mir Božji - Hristos se rodi". Dobro je da čestitka stigne nekoliko dana pre Božića.

Komentari
0
Pošalji komentar
3eq suA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: