U Srbiji proglašena epidemija,Vlada usvojila nove mere, još strože

Izvor: Niški portal | 20-Mar-2020 | 15:47

U Srbiji je proglašena epidemija zbog korona virusa, a naredbu o proglašenju doneo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Na snagu je stupila i zabrana putničkog drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja kako bi se sprečilo širenje virusa.

U Srbiji je registrovano 15 novih slučajeva obolelih od korona virusa, pa je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 118, navodi se na sajtu ministarstva zdravlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za sada devetoro obolelih priključeno na respiratore i da je noć između četvrtka i petka bila najteža do sada.

Svi granični prelazi u Srbiji od petka u osam ujutru su zatvoreni za putnički drumski, rečni i železnički saobraćaj, a mogu da prođu samo transportni kamioni, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije danas je donela najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Usvojena je odluka o obustavljanju međumesnog putničkog autobuskog prevoza. Takođe, obustavlja se i međunarodni i unutrašnji železnički putnički saobraćaj, kao i međunarodni i domaći vodni prevoz putnika, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Svim prevoznicima koji su danas do podneva započeli prevoz biće omogućen završetak putovanja i povratak prevoznika u njihovo sedište. Naknadni polasci neće biti mogući.

Doneta je i uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja. Uredba se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, i ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.

Vlada je takođe usvojila uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine.

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisani na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Biće uspostavljena i dva nacionalna kontakt-centra, jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima. Svi građani biće uskoro obavešteni o broju telefona kontakt-centara."Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina", poručeno je sa sednice vlade.

Ponovo se apeluje na sve građane da se najstrože pridržavaju svih mera koje je vlada donela kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici.

Komentari
0
Pošalji komentar
HkS j1B
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: