Prva Balkanska fizička olimpijada Srbiji i Nišu donela medalje

Izvor: Niški portal | 18-Jul-2019 | 13:46
U Solunu se završava Prva Balkanska fizička olimpijada
Zapažen uspeh učenika iz Srbije
 
Danas se u Solunu, serijom prigodnih predavanja završava Prva Balkanska fizička olimpijada.
Organizatori su objavili zvanične rezultate.
Učenici is Srbije su osvojili jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.
 
Zlatnu medalju je osvojio Momčilo Tošić, a bronzane Jovan Arizanović i Viktor Mičić, svi učenici drugog razreda gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu.
Srebrnu medalju je osvojio Zlatko Golubović, takođe učenik drugog razreda, iz Prve kragujevačke gimnazije.
U nezvaničnom poretku zemalja učesnica, učenici iz Srbije su drugi, iza učenika iz Rumunije koji su osvojili 3 zlatne i jednu srebrnu medalju.
 
Na prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike  učestvovali su učenici iz: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije i Turske, kao i gostujući timovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.
 
„Prva Balkanijada“ je otvorena u nedelju 14. jula pozdravnim rečima organizatora i predavanjem predsednika Balkanske unije fizičara, profesora Gorana Đorđevića, sa Departmana za fiziku Univerziteta u Nišu.
 
Tokom 4 dana učesnici su imali priliku da prate brojna prigodna predavanja, prate dve radionice projekta OSOS is oblasti seizmologije, posete kulturno-istorijske i turističke znamenitosti Soluna, uz međusobno upoznavanje i druženje.
 
 
Priznanja su dobili i mentor učenika iz Niša i vođa tima, profesor Gimnazije „Svetozar Marković“ Jelena Đorđević, i član Žirija docent na PMF u Nišu i profesor u Gimnaziji „Svetozar Marković“ dr Dragoljub Dimitrijević.
 
Nagrade i priznanja su obezbedili Društvo fizičara Grčke i Evropsko Društvo fizičara - Komitet za evropske integracije. Apsolutni pobednik olimpijade je iz Rumunije koji je dobio specijalno priznanje, dar Centra Balkanske mreže za matematičku i teorijsku fiziku (SEENET-MTP) iz Niša.
 
Učešće ekipe iz Srbije su finasnisjki podržali Uprava za obrazovanje Grada Niša i SEENET-MTP centar.
 
Sledeća, druga po redu „Balkanijada“ biće održana sledeće godine u Rumuniji.
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
Tvn Zds
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: