Predavanje “Ekstrasolarni sistemi – naša budućnost ili samo nada”

Izvor: Niški portal | 03-Dec-2019 | 11:04
Svake godine, 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela u Stokholmu se dodeljuju Nobelove nagrade.  Tim povodom Astronomsko društvo ”Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju dva predavanja o astrofizičkim i kosmološkim otkrićima koja su ovogodišnjim lauratima donela Nobelovu nagradu za fiziku.
 
U četvrtak, 5. decembra, sa početkom u 20 časova,  biće održano prvo predavanje:
 
Ekstrasolarni sistemi – naša budućnost ili samo nada
(Nobelova nagrada za fiziku 2019.)
 
Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.
 
 
Ekstrasolarne planete su planete koje se nalaze van Sunčevog sistema. Sve do druge polovine XX veka postojanje ovih planeta bilo je samo teorijski predviđeno. Napredak tehnologije i poboljšanje metoda detekcije doveli su do otkrića velikog broja ovih planeta. Većina pronađenih ekstrasolarnih planeta su gasoviti džinovi, slični Jupiteru, a samo malobrojne otkrivene ekstrasolarne planete su Zemljinog tipa. Oktobra 1995. godine Mišel Major i Didije Kelo objavili su prvo otkriće ekstrasolarne planete oko zvezde slične Suncu. Ovo otkriće donelo im je jednu polovinu ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku.
 
Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.
 
Drugu polovinu ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku dobio je Džim Pibls za teorijska otkrića u fizičkoj kosmologiji. Ovoj temi biće posvećeno naredno predavanje (četvrtak, 12. decembar).
 
Ova predavanja organizuju se u okviru projekta „Apolo na mreži” koji realizuje AD Alfa uz podršku Centra za promociju nauke.
 
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
nRG Mtr
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: