Prof. dr Kamenov: D vitamin je spasonosan, mnogi su se tako sačuvali

Izvor: Niški portal | 25-Nov-2020 | 00:55

Jačanje imuniteta trebalo bi da bude svakodnevna briga, a ne samo u kriznim zdravstvenim situacijama, poput epidemije koronavirusa. Prirodno je da su mnogi zainteresovani za ovu temu, pa traže odgovore na razne strane. Mnogo je i neproverenih i nepouzdanih informacija, saveta i preporuka.

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, rekao je da je za jačanje imuniteta važno da se svakodnevno unose vitamini C i D, kao i cink i selen.

"Imunitet se gradi celog života. Čak se gradi i pre rođenja, za vreme boravka u utrobi majke... Trebalo bi da nekoliko nedelja pre nego što se sve desi, da se podigne visina vitamina D. Za podizanje ovog vitamina u organizmu potrebno je vreme", rekao je on u emisiji "150 minuta" kada ga je ugostila TV Prva.


Doktor je poručio da D vitamin može da se pije tokom cele zime i da "ne možemo da se predoziramo njime".

"Vitamin D se ne unosi samo hranom, on se unosi preko sunca. Kada ga nema dovoljno, mi smo u jednom velikom deficitu", napomenuo je.

Govorio je i o značaju probiotika, te istakao da su oni važni kada nam je "organizam opterećen virusima i otrovima". Govoreći o hrani i tome ima li prirodnih probiotika u njoj, rekao je da ima, da postoje, kao i da to mnogi znaju. Međutim, kad neko ima problem, njemu prirodni probiotici ne pomažu.

Kaže da, na primer, kiseli kupus ima priobitoke koji pomažu normalnim bakterijama da prežive.

"Nas probiotici štite od virusa... i oni sa D vitaminom oni deluju komplementarno", poručio je te dodao da treba čitati deklaracije, jer pojedini preparati mogu da budu "poprilično štetni".

Komentari
0
Pošalji komentar
5bv XWp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: