Srbija pokreće proizvodnju testova na koronavirus

Izvor: Niški portal, eKapija | 25-Apr-2020 | 14:51

Srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.


To je, po rečima Čadeža, važno jer će domaći proizvodač moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. Ujedno, NeoMedica je, dodaje, još jedan dokaz inovativnosti, fleksibilnosti i sposobnosti naših kompanija da odgovore na najveće izazove sa kojima se svet suočava u vreme pandemije Covid-19.

- Već smo instalirali novu liniju za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Kovid 19, a nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih - prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme kojom raspolažemo. Uz veliku podršku koju nam je od početka pružila Privredna komora Srbije, očekujemo, da po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenemo sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno - kaže Saša Tričković, vlasnik i direktor kompanije NeoMedica i predsednik Grupacije proizvođača medicinskih sredstava Privredne komore Srbije.

On je najavio i da će na inicijativu Nectara, Privredna komora Srbije niškoj kompaniji preusmeriti pet miliona dinara koje je Nectar uplatio na humanitarni račun PKS za donacije privede.

Po završetku epidemije, testovi iz niške fabrike moći će da se koriste, kod nas i u svetu, i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje.

Izvor:Ekapija

Komentari
0
Pošalji komentar
lR0 Use
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: