O novim merama na teritoriji Niša, govori dr Darija Kisić Tepavčević

Izvor: Niški portal, RTS | 17-Apr-2020 | 01:43

Prema poslednjim podacima na klinikama Kliničkog centra Niš i u novom Kliničkom centru ukupno je hospitalizovano oko 500 pacijenata zaraženih koronavirusom dok je 600 smešteno u privremenim bolnicama u Hali Čair, u stacionaru u Niškoj banji i u Studentskom domu. U Gerontološkom centru je otkriveno još 14 novoobolelih. Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navodi za RTS da su sagledane preduzete mere i da su predložene nove.

"Analiza je i prethodnih dana pokazala da je ovo region zemlje gde imamo najveće stope učestalosti, a u ostalim je stabilna situacija. Na nivou Niša situacija je stabilna. Međutim, imamo pojedinačne institucije gde se dogodilo unošenje virusa i na žalost širenje među najosetljivijom populacijom", navela je Darija Kisić Tepavčević. 

"Povećaće se kapaciteti testiranja, radi se na intenzivnom otkrivanju kontakata zaraženih i izolovanju nosilaca. Intenzivirane su sve mere i aktivnosti", objašnjava Kisić Tepavčević.

Dodaje da su sve osobe za koje je potvrđeno da su nosioci virusa u tim ustanovama hospitalizovane u Kliničkom centru "Niš".

"Iako se radi o izuzetno osetljivoj populaciji sa mnogobrojnim hroničnim oboljenjima i o našim najstarijim sugrađanima većina njih ima ili blagu kliničku sliku ili potpuno asitomatski oblik infekcije. Međutim, zbog mera predostrožnosti sve njih smo hospitolizovali da u slučaju neke komplikacije budu na mestu gde može da im se pruži najveći nivo zaštite", objašnjava Kisić Tepavčević.

U toku dana je, kaže Kisić Tepavčević, 21 pacijent iz KC "Niš" otpušten, a u narednom periodu više od 200 pacijenata će biti iznova testirano.

foto: RTS

Komentari
0
Pošalji komentar
cyj Xgp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: