Šta je i čemu tačno služi QR kod, a od 1. februara bi ga trebalo imati svi proizvodi u Srbiji

Izvor: Niški portal | 09-Feb-2020 | 19:18

Od 1. februara svi proizvodi u Srbiji moraju da imaju QR ili bar kod, a Narodna banka omogućila je instant plaćanje QR kodom

Šta je QR kod?

Najjednostavnije rečeno, to je kvadratić koji u sebi nosi informacije koje softver lako može da očita. Za očitavanje je dovoljno da imate kameru (recimo onu na telefonu) i aplikaciju koja je povezana na nju. QR je od "qucik response" to jest "brzi odgovor". Nastao je 1994. u Japanu.

Čemu služi?

QR kod može određenu količinu informacija da pretvori u sliku koju kompjuter lako čita. Na primer, sve podatke sa uplatnice za struju, infostan ili telefon možete pretvoriti u QR kod pa službenik na šalteru treba samo da ih očita umesto da ih prekucava. Štedi vreme.

(QR kodovi se mogu naći na bilo kojem pakovanju, na štampanim reklamama, na video reklamama itd. Oni čak mogu predstavljati kupon ili određen link koji vodi ka sajtu, odnosno nekoj Facebook strani, blogu, Twitter nalogu i tome slično. QR kod čak može biti i WiFi šifra ili informacija o kontaktu!)

A ako vas zanima otkud to “QR”, onda će sve biti jasno kada vam kažemo da je u pitanju skraćenica od “Quick Response”. Na QR kod gledajte kao na evoluciju barcode-a koja je započeta u Japanu, u automobilskoj industriji. Zašto? Pa, QR kodovi su znatno pametniji jer mogu sadržati znatno više podataka u odnosu na tradicionalne barcode-ove, a zauzimaju daleko manje prostora. Isto tako, mašine mogu mnogo brže pročitati QR kodove, bez obzira na to što nose veliku količinu informacija.

Šta može da se upiše u QR kod?

Brojevi i slova, u zavisnosti od veličine QR koda na njega može da stane između 400 i 1000 brojeva i 250 do 600 slova. Više nego dovoljno za podatke o proizvodu ili načinu plaćanja.

Zašto je postao toliko popularan?

Zbog izuzetne bezbednosti. Čak i ako je malo oštećen, do 15 odsto, i dalje se može očitati bez problema.

Šta se s QR kodom radi?

Najčešće služi za plaćanje, većina Kineza ga koristi umesto keša. Ako u svojoj bankarskoj aplikaciji imate dodatak za QR kod dovoljno je da upišete iznos koji biste da vam neko plati i vaš telefon će kreirati QR kod sa svim potrebnim podacima. Onaj ko treba da vam plati svojim telefonom očita kod i na ekranu mu se pojave podaci kome i koliko treba da plati. Čim to odobri, zahvaljujući instant plaćanju novac trenutno prelazi na vaš račun. To znači da zamenjuje keš, možete platiti taksisti, prodavcu na pijaci, možete pozajmiti nekome novac, sve što ste do sada radili s kešom. Ne morate da tražite bankomat. Od 1. Februara takvo plaćanje moguće je u Srbiji.

Osim za plaćanje je li dobar još za nešto?

Da, za bilo kakvo obeležavanje. Možete kreirati kodove i lepiti ih na tegle sa zimnicom, na kutije sa arhivom, stavljaju se na auto-delove (to je bila prva upotreba u Japanu) i slične stvari. Sve što smo ispisivali menja kod. Mašina može da ga očita i otkrije nam sadržaj bez da moramo da otvaramo kutije ili tražimo po internetu sliku nekog dela za upoređivanje.

Detaljnija uputstva o načinu upotrebe i praktičnom korišćenju možete pročitati na sajtu pametnitelefoni.rs 

Komentari
0
Pošalji komentar
uJ3 xwB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: