Vlada donela mere protiv koronavirusa: Zabrana ulaska u Srbiju iz ugroženih područja

Izvor: Niški portal | 10-Mar-2020 | 13:53

Vlada Srbije uvela je privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ovim je potvrđeno jutrošnje pisanje Niškog portala, podsetimo još pre sednice Vlade objavili smo da će do iste doći kao i da će ova odluka biti doneta.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti Kovid-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, saopšteno je sa sednice.

Uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Takođe je uvedena preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom širenjem virusa kao i žarištima epidemije.

"Nema mesta panici"
"Ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema, broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri", saopštila je Vlada.

Navode da nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.

"Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.


Premijerka: Mere su preporuka struke
Vlada Srbije je usvojila dodatne mere u borbi protiv koronavirusa, koje su preporuka struke, jer se država ponaša odgovorno, sluša epidemiologe, i usvaja i implementira ono što predlože oni u konsultacijama sa Svetskom zdravstvenom organizacijom,  rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Komentari
0
Pošalji komentar
bd1 Nnx
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: