DŠK "OSNOVAC" PONOVO PETI U DRŽAVI!

Izvor: Niški portal | 21-Oct-2020 | 09:29

Na nedavno završenom ekipnom seniorskom prvenstvu Srbije za šahistkinje, koje se igralo u Valjevu, Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša, osvojio je PETO MESTO, ostvarivši identičan plasman kao i prošle godine.

“Prošle godine smo, osvajanjem petog mesta u državi, i to kao debitanti u najvišem i najjačem seniorskom rangu takmičenja u zemlji, ostvarili najveći uspeh niškog ženskog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 14 godina, a ove godine smo taj rezultat samo potvrdili. Biti dve godine zaredom u samom vrhu, na najelitnijem ekipnom takmičenju u državi, nije nimalo lako ali svakako pokazuje da Niš ima stabilnog i jakog prvoligaša, na koga se mora ozbiljno računati!” - izjavio je Igor Lukić, osnivač i glavni operativac kluba.
 
Ostvareni rezultat svakako raduje, ali i nagoveštava da će se klub već naredne godine ozbiljno umešati u borbu za medalje - što svakako javno i obećavaju iz kluba, a to potkrepljuju izjavom da su već počeli pregovore sa potencijalnim pojačanjima za narednu godinu. U toku su pregovori sa pet igračica sa liste od 12 najboljih aktivnih igračica u zemlji!
 
Iz kluba su pre odlaska na ovogodišnje takmičenje najavili da ove godine samo idu da igraju, a da sledeće godine imaju velike ambicije, jer na takmičenje odlaze po pehar!
Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama još jednom predstavile naš Niš na najbolji mogući način!
 
Rukovodstvo kluba se zbog toga zahvaljuje svim igračicama koje su dale svoj doprinos ovogodišnjem rezultatu:
WGM&IM Zimina Olga (Italija, 7 poena iz 11 partija)
WIM Drljević Ljilja (4.5/11)
WFM Vujčić Milena (3.5/8)
WFM Kovačević Radmila (5/8)
Gruić Jadranka (3.5/6)  
Takođe, iz kluba se zahvaljuju i Turističkoj organizaciji Niš i direktorki Danki Milojković, na obezbeđenom besplatnom prevozu na takmičenje.
Zahvalnost ide i Gradu i gradskom većniku za sport Branislavu Kačaru, za finansijsku podršku klubu, bez koje klub ne bi ni mogao da učestvuje na takmičenju. U klubu se, kako ističu, nadaju da su još jednom na odličan način predstavili naš Grad i time opravdali uložena sredstva.
Posebnu zahvalnost Lukić izražava svim članovima Kluba prijatelja DŠK "OSNOVAC", svim donatorima i sponzorima kluba, članovima Upravnog odbora i svim navijačima i navijačicama koji su ih neprestano bodrili i pratili rezultate svakodnevno tokom takmičenja.
Posle pola godine karantina, a u godini pandemije sa kojom se suočio čitav svet, veliki je uspeh i samo to što se domaći šah “vratio” sa interneta u sale za igru, na prvim zvaničnim takmičenjima Šahovskog saveza Srbije. Nekako stidljivo i u strahu, ovaj ekipni šampionat je započeo, pod nikad sličnijim uslovima. Na ulazu u salu svim takmičarima se merila temperatura, uz obaveznu dezinfekciju ruku kao i opreme posle svakog kola, maske su bile obavezne svuda, osim za igrače koji su na svom mestu u toku same partije, a bio je obezbeđen i propisan razmak između tabli.
 
Pod takvim uslovima 12 klubova, sa oko 65 igračica – trenutno najboljih koje naša zemlja ima - takmičilo se sa različitim ambicijama, neki da osvoje laskavu titulu prvaka Srbije i medalje, a neki da sačuvaju status u najvišem rangu takmičenja i izbegnu ispadanje u niži rang.
Nakon 11 odigranih kola, titulu ekipnih prvakinja Srbije, osvojile su šahistkinje “Jelica PEP” iz Goračića, čime su odbranile prošlogodišnji naslov najboljih. Drugo mesto osvojile su šahistkinje ekipe “BAS” - Beograd, dok je treće mesto pripalo ekipi “RAD” - Beograd. Prve tri ekipe nagrađene su peharima i odgovarajućim medaljama. Organizator takmičenja bio je Šahovski savez Srbije, a domaćin hotel “Grand” u Valjevu.
 
Jedini klub iz Niša na takmičenju, ujedno i jedini šahovski superligaš Jugoistočne Srbije - Dečiji Šahovski Klub Osnovac, Niš - PETI U SRBIJI!
Do kraja godine, ukoliko situacija sa pandemijom to dozvoli, DŠK "OSNOVAC" očekuje učešće u muškoj seniorskoj ligi – Ligi Centralne Srbije, grupa Jug; kao i nastup na Drugoj ženskoj ligi Centralne Srbije, gde će sa drugom ženskom ekipom pokušati da izbore plasman u Prvu žensku ligu Centralne Srbije.  
Za kraj ove specifične i za sada, za njih, izuzetno uspešne godine očekuje ih i Omladinska liga Centralne Srbije, gde sjajne omladinke kluba brane trofej osvojen prošle godine.
Iako će učešće ekipa na tim takmičenjima biti pod znakom pitanja zbog nedostatka finansijskih sredstava, u klubu se nadaju da će se naći način da i ostale takmičarske ekipe pođu stopama seniorki i kao i uvek dostojanstveno reprezentuju NAŠ NIŠ.
 
Komentari
1
Pošalji komentar
bMB sqt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: