Anesteziolog​: Sistem će biti pred pucanjem AKO SE NE POŠTUJU MERE

Izvor: Niški portal | 29-Jul-2020 | 00:21

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, Radmilo Janković, kaže da su klininičari samo "vrh ledenog brega", gde se ogleda celokupna situacija.

"Na jugu Srbije ovaj pik je bio relativno dobar, jer smo u martu i aprilu imali više od 3.000 pacijenata, a sada imamo dovoljno mesta. Ipak, pod stalnim smo pritiskom, jer duže od dve nedelje imamo 60 pacijenata na intenzivnoj nezi", navodi Janković.Doktor Janković kaže da on posle slika sa intenzivne nege nije ni umereni optimista.

"Možemo da se nosimo sa situacijom ako se poštuju mere. Ako ne, sistem će biti pred pucanjem. Zbog patnje koju smo videli u jedinicama intenzivne nege, ja ne mogu da se opustim. Opuštanje nije još na vidiku, bar prema slici iz jedinica intenzivne nege, dok podaci govore da ima poboljšanja", objašnjava Janković.

Direktor Klinike za anesteziologiju kaže da se krajnje mere uvode kada je zdravstveni sistem pod pritiskom i pred pucanjem.

"Ovoga puta se to nije desilo iako je sistem bio prenapregnut zbog velikog broja obolelih, a time i velikog broja teških slučajeva. Moramo da mislimo i na zdravstvene radnike koji već više od pet meseci rade pod velikim opterećenjem i koji su na izmaku snaga. Zbog toga svi moramo da vodimo računa i da budemo odgovorni i u ponašanju, a javne ličnosti i u izrečenom", rekao je Janković.

Doktor Janković kaže da svi lekari očekuju i nadaju se proboju u kliničkom lečenju, ali da za sada ne postoji lek protiv kornavirusa.

"Tako da je vakcina jedina opcija da se ne nađemo ponovo u ovakvoj situaciju. I ja jesam uvek za vakcinaciju", zaključio je Janković.

Komentari
0
Pošalji komentar
6KH Xi8
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: