Zbog rasta broja obolelih zabranjen odlazak u Manastir Presvete Bogorodice

Izvor: Niški portal | 17-Apr-2020 | 01:30

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Kuršumlija, doneo je naredbu o zabrani okupljanja građana u Manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji, na dan verskog praznika Veliki petak.

 Imajući u vidu vanredne okolnosti izazvane pandemijom, poštujući pravo građana na slobodu veroispovesti, očekujemo da građani budu odgovorni prema sebi i drugima i predstojeći praznik provedu u svojim domovima, naovodi se u naredbi štaba.


Nadležni organ Ministarstva unutrašnjih poslova će vršiti kontrolu poštovanja naredbe. Prema najnovijim podacima na područiju opštine Kuršumlija 29 osoba je obolela od virusa korona.

Manastir Svete Bogorodice u Kuršumliji sagradio je Stevan Nemanja  i posvetio ga svojoj ženi Ani, koja je, neko vreme bila monahinja i prva igumanija. Manastir je smešten na ušću Kosanice u Toplicu. Manastirska crkva je bila jednobrodna građevina sa zidnim ikonostasom.Bogorodičin manastir je bio aktivan do 1690. godine, a u vreme Turskih pustošenja doživeo sudbinu muškog manastira Svetog Nikole.

Vernici ovu duhovnu svetinju nazivaju „Petkovača" i svake godine, na Veliki petak, u njenoj porti okuplja se hiljade građana na tradicionalni narodni sabor. Ovaj spomenik je stavljen pod zaštitu kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Komentari
0
Pošalji komentar
SVt K5D
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: