ČOVEK JE NAJVAŽNIJI RESURS NAŠE VOJSKE

Izvor: Niški portal | 25-Dec-2019 | 11:41
Načelnik štaba komande Kopnene vojske Srbije , brigadni general Željko Tramošljika
 
Godinama, može se raći, a i decenijama unazad vojska je u srpskom narodu uživala najveći ugled i poverenje. Govorilo se  da je vojska garant mira, sigurnosti, teritorijalne nepovredivosti... Kao i nekada, tako i sada vojska je uvek bila tu kada je narod bio u nevolji. Vojska je pomagala narodu u sučaju elementranih nepogoda – krčila zavejane drumove, gasila pozare, pomagala u poplavama, evakuisala zarobljene, pregrađivala nabujale potoke...
Vojska Republike Srbije, uprkos turbulentinim vremenima, uspala je da se izdigne iznad dnevne politike. I danas je vojska tu kada treba pomoći ugroženom stanovništvu, bilo da je reč o prirodnim nepogodama ili humanitarnim akcijama. Danas Vojska Republike Srbije radi na daljoj profesionalizaciji, modernizaciji, sarađuje sa vojskama mnogih država i istoka i zapada, učestvuje u sastavu UN-a u mirovnim misijama širom sveta.
 
- Dobra obučenost, visoka motivisanost, mnogo samopouzdanja i spretnost za izvršavanje svih postavljenih zadataka cilj je svakog pojedinca, pripadnika Kopnene vojske. Svaki pripadnik KOV-a sposoban je da odgovori svim izazovima koji mu se nameću – kaže brigadni general Željko Tramošljika, načelnik Štaba komande Kopnene vojske.
U minulih godinu dana, od Dana do Dana Kopnene vojske (16. novembar – početak Kolubarske bitke) pripadnici Kopnene vojske izveli su 150 vežbi u zemlji i inostranstvu, čime je značajno unapređeno stanje i funkcionalna sposobnost u celini.
- Izdvajamo združenu taktičku vežbu „Begej 2019“ na kojoj je uz podršku ratnog vazduhoplovstva učestvovalo 900 pripadnika KOV - a. Tu su i multinacionalne vežbe, tri izvedene u Republici Srbiji, a četiri u inostranstvu. Na vežbi „Platinasti vuk“ bilo je angažovano 500 pripadnika KOV - a i 255 iz 11 stranih država. Tu je i „Obazrivi vuk“ takođe održana u bazi „Jug“ sa 200 pripadnika KOV - a i 30 pripadnika vojske SAD. Posebno mesto zauzima naše angažovanje sa 200 pripadnika na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem u zapadnom vojnom okrugu Ruske federacije – kaže general Tramošljika.
Komanda Kopnene vojske ocenjuje da su te vežbe dale pozitivan efekat u razmeni iskustva, kontinuitet u obrazovanju, pojačan nivo interoperabilnosti, uvežbavanju i primeni različitih procedura, postupaka i standarda, koji se primenjuju u stranim oružanim snagama, a koje su prihvatljive za nas.
 
 
        Opremanje i modernizacija jedan je od najvažnijih ciljeva Kopnene vojske.
- Izazovi, rizici i pretnje u savremenim okolnostima su izuzetno kompleksni i složeni, tako da  proces opremanja mora biti stalan, neprekidan, ali usklađen sa mogućnostima i potrebama kako Kopnene vojske tako i zemlje. Posebnu pažnju posvećujemo i oslanjamo se na kapacitete domaće odbrambene industrije. To je siguran put u snabdevanje rezervnim delovima, ali na taj način ostvaruje se i značajna novčana ušteda – kaže načelnik štaba komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.
 
U minulom periodu između ostalog Kopnena vojska je opremljena oklopnim borbenim vozilima „Lazar“, oklopnim izviđačkim vozilima, a očekuje se i isporuka modernizovanih tenkova „T-72“ iz Ruske federacije. Sposobnost jedinica artiljerije unapređena je samohodnim top haubicama „NORA“, a inženjeriske jedinice sa 40 vozila, iz donacija Kine i SAD.
- Posebno ističem da ćemo u narednom priodu nastaviti proces opremanja naših jedninica savremenim pešadijskim naoružanjem, optoelektronskim sredstvima, sredstvima telekomunikacije, balističkim zaštitnim sredstvima... To će s jedne strane povećati vatrenu sposobnost, ali sa druge strane pružiti zaštitu našim snagama i preživljavanje na bojištu – kaže general Tramošljika.
 
Kopnena vojska bila je i angažovana i na saniranju posledica elemantranih nepogoda. Tokom januara pomagala zavejanim građanima u opštini Ivanjica, tokom februara snabdevala je deo Užica pijaćom vodom, juna i jula spasavala narod od poplava. Pripadnici ABHO učestvovali su u dekontaminaciji i dezinfekciji na teritoriji Kraljeva i Trstenika. Značajno mesto zauzima i saradnja sa civilnim sektorom i lokalnim organima vlasti. Radeći na promociji vojnih škola, afirmaciji vojnog poziva i motivisanju mladih da za dobrovoljno služenje vojnog roka, pripadnici KOV-a obišli su 30 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U akciji „Vojni lekar na selu“ pripadnici vojske pomagali su narodu u Kopnenoj zoni bezbednosti i na svim drugim mestima u kojima je otežano pružanje zdravstvene zaštite. Tu je i „Otvoren dan“, projekat civilno vojne saradnje, koji je realizovan u garnizonima širom Srbije.
 
Ceo intervju sa načelnikom štaba komande Kopnene vojske brigadnim generalnm Željom Tramošljikom pogledajte u videu Niškog portala.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
foto: arhiva Kopnene vojske Srbije
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
lZB bjy
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: