Ko su gradske face životinjskog carstva?

Izvor: Niški portal, ddl.rs | 09-Nov-2019 | 14:31

Samo zato što ih nazivamo divljim, ne znači da moraju da žive u divljini. Iako je kristalno jasno da su gradovi odvojeni od prirode, još uvek je moguće pronaći razne vrste životinja koje svoje stanište nalaze u urbanim sredinama. U nastavku se upoznajte sa 5 gradskih stanovnika koje svoje poreklo vode iz divljine, a svojstveni su našim područjima.

Pacovi i miševi

Počev od perioda evolucije prvih sisara, pre 200 miliona godina, manje vrste nisu imale problem da nauče da koegzistiraju sa većim vrstama - ako je mala rovčica uspela da opstane pored ogromnih dinosaura, da li mislite da današnji čovek predstavlja pretnju po miša ili pacova? Razlog iz koga su današnji gradovi, u većoj ili manjoj meri, prekriveni ovim glodarima, leži u činjenici da su njima potrebni minimalni uslovi za život - sve što im treba je malo hrane, neznatna količina toplote i bilo kakvo sklonište za dalje napredovanje i reprodukovanje. Dok miševi ne predstavljaju opasnost, kod pacova je situacija potpuno drugačija - poznati su kao prenosioci bolesti, a u nekom navodima se smatraju kao glavni krivci za epidemiju kuge koja je harala Evropom u srednjem veku, odnevši trećinu tadašnje evropske populacije.

Golubovi

Često definisani i kao pacovi sa krilima, stotine hiljada pripadnika ove vrste živi u metropolama poput Njujorka ili Bombaja. Ove ptice vode poreklo od divljih golubova pećinara, što objašnjava njihovu naviku da se gnezde oko napuštenih zgrada, klima uređaja i ispod nastrešnjica i oluka, dok su se tokom evolucije tako adaptirali na gradske sredine da su postali odlični skupljači hrane koje u gradovima ima u izobilju. Inače, najbolji način za smanjenje broja golubova u gradovima  jeste i smanjenje njima dostupne hrane, kao i zabrana hranjenja golubova, koja se primenjuje u mnogim gradovima. Uprkost njihovoj reputaciji, golubovi nisu ništa prljaviji od ostalih ptica, isto tako nisu ni prenosioci ptičijeg gripa, a njihov jako razvijeni imuni sistem drži ih podalje od zaraza.

Bubašvabe

Široko je rasprostranjeno verovanje da, ako dođe do globalne katastrofe ili nuklearnog rata, bubašvabe preživeti i pokoriti zemlju. Ovo nije sasvim tačno - ako dođe do ekspolozije termonuklearne bombe, bubašvabe su jednako podložne nestanku sa ove planete kao i čovek, ali činjenica je će da one preživeti u mnogih situacijama kada bi druge vrste dovele u pitanje svoje postojanje; pojedine vrste mogu da žive i do mesec dana bez hrane ili do sat vremena bez vazduha, a potvrđeno je da mogu da opstanu i zahvaljujući lepku koji se nalazi na pozadini poštanske markice. Zato sledećeg puta, kada budete nameravali da zgazite bubašvabu, imajte na umu da su ovi insekti istrajali, u gotovo neizmenjenom izdanju, oko 300 miliona godina.

Veverice

Poput miševa i pacova, veverice su tehnički klasifikovane kao glodari, ali za razliku od njih, gradske veverice se smatraju umiljatim. One se radije hrane biljkama i lešnicima, nego ostacima ljudske hrane, i ne zalaze u ljudske prostorije kao što to čine njihovi srodnici. Nešto manje poznata činjenica je da veverice nisu naselile gradove svojom voljom, u potrazi za hranom, već su namerno donešene u urbane sredine u 19. veku, u pokušaju ponovnog spajanja gradskih stanovnika sa prirodom. Na primer, razlog zbog koga ima tako mnogo veverica u njujorškom Sentral Parku, je njegovo naseljavanje malom populacijom veverica 1877. godine, koje su se kasnije namnožile i naselile sve delove grada.

Kućna stenica

Ljudi žive sa bubama još od začetka civilizacije, ali nijedan insekt, čak ni vaška ili komarac, ne izaziva toliko jeze od obične kućne stenice. Kućna stenica najaktivnija je noću kada izlazi iz svojih staništa- kreveta, dušeka ili jastuka i usnim aparatom za bodenje sisa krv domaćina. Iako zvuče neverovatno grozno, stenice nisu prenosioci zaraznih bolesti, za razliku od krpelja i komaraca, i njihov ujed ne izaziva fizičku bol u znatnoj meri, već dolazi do stresa na psihološkom planu.

Komentari
0
Pošalji komentar
LE2 3jn
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: