Aleksa, Dragan, Andreja i Mihailo iz Niša briljirali na internacionalnom festivalu gastronomije u Turskoj

Izvor: Niški portal | 19-Nov-2019 | 10:21

Učenici Ugostiteljsko - turistiške škole iz Niša briljirali na internacionalnom festivalu gastronomije u Turskoj

Internacionalni festival gastronomije održan je ove godine u Turskoj u periodu od 14. do 19 novembra . Učenici Aleksa Jeremijić , Dragan Jovanović, Andreja Kocić i Mihailo Stojanović predstaljali su na ovom takmičenju Ugostiteljsko – turističku školu iz Niša i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. U pitanju su učenici treće i četvrte godine koji su na takmičenju briljirali i  osvojili  pet zlatnih medalja, jednu srebrnu, dve bronzane medalje i pehar. To predstavlja  veliki uspeh za ove mlade ljude koji su se temeljno pripremali za ovo takmičenje sa svojim mentorom Petrom Arsenkovim , nastavnikom kuvarstva u niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Učenici su se takmičili u pojedinačnoj konkurenciji , u disciplini Moderna kuhinja, kao i u ekipnoj  konkurenciji u disciplini Pripremanje jela nacionalne kuhinje na moderan način gde su osvojili zlatne medalje i pehar. U pojedinačnoj konkurenciji Mihailo Stojanović je pripremao jelo od pačijih grudi i osvojio je zlatnu medalju, a za pripremanje jela od pilećeg filea sa različitim prilozima i sosevima Andrija Kocić je osvojio srebrnu, dok je  Dragan Jovanović za jelo Pileće rolnice  sa brusnicama poneo bronzanu medalju kao i Aleksa Jeremijić za jelo od pile'eg filea.  


Internacionalni festival gastronomije u Turskoj predstavlja veliko takmičenje na kome učestvuje ogroman  broj takmičara iz celog sveta , tako da je ovaj uspeh još značajniji jer je postignut u velikoj konkurenciji . Takmičari su svoja jela pripremali u specijalno opremljenim boksovima, svim neophodnim uređajima i inventarom, od ponuđenih namirnica za određeno vreme od 30 minuta pod budnim okom sudija koji poseduju sertifikate Svetske kulinarske asocijacije. Svi takmičari su morali biti dobro pripremljeni i uigrani jer su se ocenjivale različite kategorije: higijena i estetika rada učenika, ekonomičnost u radu, pravilna upotreba sredstava za rad i spretnost u radu, estetski izgled pripremljenog jela prema recepturi, ukus i kvalitet pripremljenog jela uz uslov da se ne prekorači vreme.
Učešće učenika  na takmičenju ovog ranga  ima veliki značaj za njih, jer pored toga što promovišu sebe , svoju školu , udruženje čiji su članovi, oni promovišu i svoj grad i svoju zemlju.Na takmičenju su dobli priliku da pokažu šta su do sada naučili , ali i da usavrše svoje veštine , da razmene iskustva sa kolegama iz drugih zemalja i nauče mnogo novih stvari jer su bile zastupljene različite discipline kao što su : pripremanje pica, torti,  jela nacionalnih i internacionalnih  kuhinja i mnoge druge.
 

Komentari
0
Pošalji komentar
Iwa bqi
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: