Centar SEENET-MTP mreže Niš: Prva Balkanska fizička olimpijada se održava u Solunu

Izvor: Niški portal | 16-Jul-2019 | 18:57
Prva Balkanska fizička olimpijada se održava u Solunu
Kancelarija SEENET-MTP mreže (Mreža matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu, Southeastern European Network in Mathematical and Theoretical Physics)
 
Danas, u Solunu, počinje takmičarski deo Prve Balkanske fizičke olimpijade.
Balkanska unija fizičara, od svog osnivanja 1985. godine, u svom programu ima organizaciju „Fizičke Balkanijade“. Za razliku od „Balkanijada“ u matematici i informatici koje imaju višedecenijsku tradiciju, takmičenje učenika srednjih škola Balkanskog poluosrtva ima svoju prvo izdanje od 15. do 18. jula ove godine.
 
 
U ovom takmičenju učestvuju učenici država članica Unije iz: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije i Turske, kao i gostujući timovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Pored lokalnih organizatora, Društva fizičara Grčke i njegovog ogranka u Solunu, organizaciju skupa su podržali Evropsko društvo fizičara i njegov komitet za integracije, Regionalna vlada Centralne Makedonije i Trakije, Departman za fiziku Aristotelovog univerziteta u Solunu i Centar SEENET-MTP mreže u Nišu.
Takmičenje i višednevni program se odvijaju pod pokroviteljstvom Balkanske unije fizičara.
 
Kancelarija SEENET-MTP mreže
Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu
 
Kancelarija SEENET-MTP mreže (Mreža matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu, Southeastern European Network in Mathematical and Theoretical Physics) je koordinaciono telo SEENET-MTP mreže. Mrežu trenutno čini 21 institucija iz 11 zemalja regiona, 14 partnerskih institucija širom sveta i preko 350 individualnih članova.
SEENET-MTP mreža je formirana odlukom svih učesnika incijalnog naučnog skupa BW2003 održanog avgusta 2003. godine u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji PMF-a u Nišu uz podršku prof. dr Juliusa Vesa (Julius Wess).
Odluku o formiranju SEENET-MTP kancelarije doneli su članovi Izvršnog komiteta Mreže tokom naučnog skupa QM2005 novembra 2005. godine u Nišu.
Odluke da Kancelarija SEENET-MTP mreže sa privremenim sedištem u Nišu preraste u stalnu Kancelariju na PMF-u u Nišu i da je izvršni direktor Mreže ujedno i direktor Kancelarije donešene su na sednici Reprezentativnog komiteta Mreže tokom naučnog skupa SSSCP2009, aprila 2009. godine u Nišu.
Kancelarija SEENET-MTP mreže kao odeljenje Centra PMF-a za napredna istraživanja u prirodno-matematičkim naukama postoji od marta 2011. godine.
 
SEENET-MTP kancelarija:
Prof. dr Goran Đorđević, Departman za fiziku, izvršni direktor Mreže i Kancelarije
Dr Dragoljub Dimitrijević, Departman za fiziku, naučni sekretar SEENET-MTP kancelarije
Dr Milan Milošević, Departman za fiziku, sistem administrator SEENET-MTP Mreže
Marko Stojanović, Departman za fiziku
Prof. dr Jasmina Jeknić-Dugić, Departman za fiziku
Prof. dr Ljubiša Nešić, Departman za fiziku
Prof. dr Jelena Manojlović, Departman za matematiku
Prof. dr Perica Vasiljević, Departman za biologiju sa ekologijom
Dr Ninoslav Golubović, Departman za geografiju
 
 
Kancelarija Mreže je realizovala više od 20 međunarodnih projekata, organizovala 15 naučnih konferencija i škola, i bila suizdavač više od 10 monografija, tematskih zbornika i zbornika naučnih skupova, u saradnji sa CEI, CERN, DAAD, ICTP, UNESCO i Evropskim okvirnim programima.

 

 
Komentari
0
Pošalji komentar
Q0J BnQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: