Rasomački lonci, lepota srpske prirode sakrivena na Staroj planini

Izvor: Niški portal | 04-Aug-2019 | 16:51

Rosomački lonci ili kanjon Rosomačke reke, sakriven je na Staroj planini, u blizini sela Slavinja na samo tridesetak kilometara od Pirota. Ovo čudo prirode, kanjon Rosomače, stvorila je reka, dubeći i oblikujući slojevite krečnjačke stene u kojima se mogu videti ostaci izumrlih morskih organizama. Kretanjem reke nastale su strme litice sa udubljenjima u obliku virova koji podsećaju na lonce. Tako je kanjon i dobio ime Rosomački lonci. Širok je do pet metara, dug oko 500 m, a litice dostižu i 70 metara uvis. Najbolje vreme za posetu ovog dragulja prirode je leto.

Kako stići?

Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci.

Relacija: Pirot - Rsovci - Visočka Ržana - Jelovica - Brlog - Dojkinci. 

Od Dojkinaca do Slavinje imate još 13 km putem koji prolazi kroz sela Brlog i Vrelo - dakle oko 2,5 sata hoda.

Ne posedujemo podatak da li postoji direktan autobus na relaciji Pirot - Slavinja.

 

Šta videti? ( izvor: http://www.klubputnika.org)

Glavna atrakcija i najverovatnije razlog vašeg dolaska jeste kanjon Rosomače, poznat i kao Rosomački lonci, Slavinjski lonciRosomačko grlo ili Rosomačko ždrelo. Kada na način opisan u sekciji "kako stići" dođete do ulaza u kanjon, potrebno je da se ispentrate na njegovu levu ivicu (ako ste licem okrenuti ka ulazu u kanjon, to je sa vaše desne strane). Stene su takve da je penjanje veoma jednostavno, i nije potrebna nikakva posebna veština niti kondicija. Popećete se za tri minuta.

Kada izađete gore, naći ćete se na stepenastoj travnatoj zaravni, koja predstavlja ivicu kanjona. Njom možete ići sve do mesta gde kanjon počinje. Sa ove ivice pruža se odličan pogled na slojevite litice od crvenkastog kamena. Do početka kanjona stići ćete za dvadesetak minuta. Ukoliko nastavite dalje, stižete do šumarka kroz koji je možda moguće spustiti se u sam kanjon, ali mi ovo nismo pokušavali. Takođe je moguće popeti se i hodati i desnom ivicom kanjona, ali ona je slabije prohodna.

Na levoj ivici, odmah čim se popnete, ako krenete desno u pravcu normalnom na pravac pružanja kanjona, stići ćete do male pećine iz koje izvire čista voda.

Voda iz Rosomače je dobra za piće, barem sudeći po našim želucima, tako da nije potrebno nositi zalihe.

Kako god da stignete do sela Slavinja - kolima ili autobusom - gledajte da tamo stignete za dana, kako biste pronašli put do stare vodenice i postavili kamp. Narednog jutra možete obići kanjon i krenuti nazad. Pošto najverovatnije nećete želeti da prolazite kroz sam kanjon, ceo obilazak je jednostavan i traje prilično kratko.

U selu Slavinja interesantna je stara crkva Svetog Đorđa, podignuta u XVI veku. Živopis je iz 1844. Crkva je u izuzetno lošem stanju. Ključ se nalazi kod nekog od meštana, tako da ćete morati da se raspitate i zamolite nekoga da vam otključa. U selu živi oko četrdesetak ljudi.

Četiri kilometara od Slavinje, u pravcu Pirota, nalazi se selo Visočka Ržana. Ono je dosta veće, ima više mogućnosti za privatan smeštaj, a i veoma je interesantno, sa starinskim kamenim kućama. Sama Slavinja nalazi se 9 km od granice sa Bugarskom.

 

Gde spavati? ( izvor: http://www.klubputnika.org)

U nekoliko kuća u Slavinji moguć je privatan smeštaj, ali ljudi koji izdaju sobe i kuće ne žive tamo preko cele godine. Zato je bolje raspitati se u turističkoj organizaciji Pirot.

Na samo 4 km pre sela Slavinja, ako dolazite iz Pirota, nalazi se selo Visočka Ržana. Ovo selo je dosta veće, pa nudi i više mogućnosti za smeštaj.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
seg tqm
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: