Student Filozofskog fakulteta iz Niša najmlađi učesnik internacionalnog naučnog simpozijuma u Tunisu

Izvor: Niški portal | 03-Dec-2019 | 08:37

Mario Cekić ima 23 godina i student je četvrte godine Sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu koji je pored visokog proseka ocena među jedinim studentima u istoriji Filozofskog fakulteta u Nišu, a verovatno i jedini student na departmanu za Sociologiju koji je kao student osnovnih akademskih studija za samo godinu dana objavio 5 naučnih radova, pri čemu su još tri u proceduri, a trenutno i piše svoju prvu stručnu knjigu pod nazivom “Mir u svetu u tokovima globalizacije”. Međutim, ovde nije reč samo o kvantitetu, već i o izuzetnom kvalitetu radova Maria i njegovom naučnom doprinosu budući da su njegovi radovi objavljeni od strane značajnih, kako domaćih institucija poput Ministarstva za Evropske integracije, Filozofskog fakulteta u Nišu, Krovne organizacije mladih Srbije, tako i inostranih kao što je Tunisian-Mediterranean Association for Historical, Social and Economic Studies.


Mario Cekić je ove godine bio najmlađi učesnik 12. Internacionalnog simpozijuma organizovanog u Tunisu u periodu od 25-27 novembra od strane pomenute Tunisko-Mediteranske asocijacije.  Naime, zanimljivost je da je u zvaničnom pozivu Mariu dodeljeno zvanje studenta doktorskih nauka, ne očekujući da je u pitanju student osnovnih studija, jer je dugogodišnja praksa da su učesnici isključivo profesori i asistenti brojnih svetskih univerziteta.

Mariov rad za učešće na ovom simpozijumu nosi naziv “Continuing the War via Modern Communication Media (Social media as the new battlefield)” u kome se ovaj mladi sociolog bavio temom rata i mira, pri čemu na jedan vrlo originalan način prikazuje taj jedan nastavak sukoba između pripadnika balkanskih država koje su nekada bile u ratu, a taj nastavak sukoba se odvija putem društvenih mreža – virtuelni sukob, pri čemu u ovoj problematici Mario pored mnogobrojnih predloga, ukazuje i na obrazovanje kao na jedan od mogućih načina u prevazilaženju pomenutih virtuelnih ratova.

Mario Cekić je uporan u nastojanju da njegova nauka nađe mesto u društvu, da bude od koristi običnom čoveku, ali i da svojim naučnim radovima da doprinos nauci i zajednici. Uporan je i u tome da ostane u Srbiji i postane neko na ovim prostorima, a ne u nekoj dalekoj zemlji u kojoj će biti stranac, iako su mu u Tunisu ponudili da nastavi školovanje tamo.

Ovaj mladić koji se u svojim naučnim radovima uhvatio najvažnijih tema hoće da pomogne svojoj zemlji i ljudima koji ovde žive, jer neko mora da počne, kako to reče davno Duško Radović.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
Ecf MKF
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: