Zajedno, mi smo Evropa – Kalendar obeležavanja Dana Evrope

Izvor: Niški portal | 09-May-2020 | 22:51

Pre 70 godina, 9. maja 1950. godine predstavljena je Šumanova Deklaracija, dokument koji se smatra prvim korakom u stvaranju Evropske unije. Taj dan obeležavamo kao Dan Evrope, ali ove godine značajan datum dočekujemo u drugačijim okolnostima zbog epidemije koronavirusa.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža i u novonastalim okolnostima slave Dan Evrope, sa željom da svi zajedno slavimo vrednosti Evropske unije, ali uz poštovanje mera zaštite i neophodno fizičko distanciranje.

Prvi u nizu događaja u okviru obeležavanja Dana Evrope bio je online panel, uz učešće šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i ambasadora zemalja članica – Francuske, Italije, Holandije i Rumunije. Najvažnije poruke dostupne su na sajtu Delegacije EU.

Na Dan Evrope, 9, maja od 12 sati biće održana centralna manifestacija u Beogradu, a prenos uživo iz Botaničke bašte biće dostupan na fb stranici EU info centra.

Tokom „Nedelje Evrope“ spremili smo bogat kulturni i prateći program zajedno sa partnerima i saradnicima iz  sektora kulture koji tradicionalno učestvuju na našim događajima i podržavaju naše inicijative. U ovoj krizi kada se kultura najviše bori sa resursima, pružili smo im podršku i iskoristili priliku za jačanje našeg partnerstva. Podržali smo šest organizacija iz Niša i Novog Sada koje su pripremile kulturne događaje na temu evropske kulture, zajedničkih vrednosti i solidarnosti, a svi sadržaji će biti emitovani online.

 

10. i 12. maja od 19 časova – Online poetske večeri

Poetsko veče predstavlja video nastupe 22 pesnika i pesnikinja iz Srbije, Portugala, Finske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Švedske i Slovenije okupljnih preko udruženja iz Novog Sada, Mračna komora, koji će nam čitati poeziju na svojim maternjim jezicima na temu solidarnosti.

Čitanje zanimljivih književnih dela poslušajte na FB stranici EU info kutka Novi Sad

10. i 12. maja od 20 časova – Online koncerti

Svirka za Evropu uključuje dva koncerta – beogradskog benda Kristali i koncert novosadskog benda Deep Steady. Na stranici knjižare Bulevar Books tokom oba dana biće postavljeno pitanje vezano za evropsku književnost, a prva osoba koja odgovori tačno na pitanje, dobiće na poklon knjigu u izdanju Izdavačke kuće Bulevar.

Koncerte pogledajte na FB stranici EU info kutka Novi Sad

 

11. maja od 20 časova – Onlajn koncert „Savremeni zvuci na klasičan način“

Obeležavamo Nedelju Evrope i pozivamo vas da nam se pridružite na muzičkom putu do nekih od najvećih svetskih hitova svih vremena. Da li ste se pitali kako „Over the rainbow“, “Stairway to heaven“ ili „Take me on“ zvuče na klasičnim instrumentima? Članovi Orkestra Impresija iz Niša su za vas spremili impresivnu poslasticu.

Koncert pogledajte na FB stranici EU info kutka Niš.

13. maj od 20 časova – Onlajn performans „Davorin i Krejzi: Krejzi fakts o Evropi“

Sve što treba da znate o Evropi i mnogo toga što vam uopšte nije neophodno!

Glumac Pozorišta lutaka u Nišu Davorin Dinić i njegova lutka Krejzi su za vas spremili performans kako bi vas bliže upoznali sa Evropom.

Performans će biti dostupan na FB stranici EU info kutka Niš.

15. maj od 20 časova – Onlajn dečiji koncert „Vilenjačka radost pevanja“

Pridružite nam se na koncertu naših najmlađih umetnika, članova hora “Vilenjaci“ iz Niša koji će vas voditi na muzičko putovanje od naše zemlje do Italije i Francuske, upoznati sa Mocartom i Bahom i u slavu Dana Evrope sve začiniti Betovenovom „Odom radosti“.

Radost zajedničkog pevanja, razvijanje koncentracije, samopouzdanja, podsticanje mašte, kreativnosti, sticanje i negovanje prijateljstva… samo su neke od važnih odlika koje krase članove hora „Vilenjaci“ iz Niša, pod dirigentskom palicom Milene Miljković, dipl. muzičkog pedagoga.

Nastup pratite na FB stranici EU info kutka Niš.

16. maja od 18 časova – Izložba „Solidarnost“ udruženja Šok zadruga

Izložba će obuhvatiti radove vizuelnih umetnika i umetnica udruženih oko udruženja Šok zadruga, koji će predstaviti svoje radove u različitim formatima, crtež, slika, GIF, vajber aplikacija, dizajnerskih rešenja na temu solidarnosti.

Izložbu pogledajte na FB stranici EU info kutka Novi Sad

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
yAm 9o7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: