Četiri nagrade predstavi „Legenda o Mesečevoj princezi“ na „Malom Joakimu“

Izvor: Niški portal | 09-Nov-2019 | 13:16

Dvanaesti Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ završen je sinoć u Lazarevcu. Stručni žiri dodelio je četiri nagrade predstavi „Legenda o Mesečevoj princezi“ reditelja Davida Alića:

  • Nagradu „Mali Joakim“ za koletkivnu igru ansamblu predstave;
  • Nagradu „Mali Joakim“ za autorsku muziku Srđanu Markoviću;
  • Nagradu „Mali Joakim“ za dramski tekst Gorani Balančević;
  • Nagradu „Mali Joakim“ za kostimografiju Ivani Savić;

Žiri je zasedao u sastavu dr Milivoje Mlađenović, teatrolog, Ljubica Beljanski-Ristić, pozorišni pedagog i Dragana Miloševska, pozorišna rediteljka. Po izboru selektora Anđelke Nikolič, pozorišne rediteljke, u takmičarskom programu ravnopravno je učestvovalo sedam predstava iz Šapca, Кragujevca, Leskovca, Novog Pazara, Lazarevca i Niša.

Članica žirija, Ljubic Beljanksi-Ristić u obrazloženju žirija je navela: “Ovogodišnji Mali Joakim ukazuje da predstave profesionalnih pozorišta za decu i mlade stvarane u uslovima savremenog životnog konteksta, postaju kulturna ponuda naglašenog društvenog angažmana. To potvrđuje nastojanje da se istražuju nove forme koje ostvaruju neposrednu komunikaciju sa mladom publikom i otvaraju prostor za preispitivanje aktuelnih tema odrastanja i problema sa kojima se suočavaju deca i mladi  u složenom svetu koji ih okružuje. Prikazane predstave otvaraju i tabu teme, pružaju pogled iz različitih uglova na sve sfere sveta dece i mladih, pokazuju osetljivost za razvojne i saznajne osobenosti mlade publike, provokativne teme za tinejdž uzrast.

Kao vrlina festivala ističe se tendencija da se predstave za decu i mlade oslobode dugo prisutnog ulagivačkog pristupa. Ohrabruje i permanentno istraživanje izvođačkih formi kao i posvećenost negovanju kulturne baštine i knjige. Pozorišta za decu su hrabro krenula u susret novim izazovima i novim pozorišnim energijama.“

Gran-Pri festivala pripao je pozorištu za decu Kragujevac za predstavu „Tihi dečak“.

Organizatori festivla „Mali Joakim“ su Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i ovogodišnji domaćin - Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“ iz Lazarevca.

Komentari
0
Pošalji komentar
GS3 dVh
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: