Kada i kako će grad rešiti problem pasa lutalica, i ogromne količine novca za odštete od ujeda?

Izvor: Niški portal | 10-Oct-2019 | 19:02

U Nišu se svake godine beleži čak 800 ujeda pasa, a grad isplati skoro milion evra godišnje za odštete, između ostalog i zbog ujeda lutalica. Novčani iznosi kreću se od 20 000 do 40 000 dinara, a Komisija za mirno rešavanje sporova grada Niša trudi se da se spreči zloupotrebe, kojih, kako tvrde, ima u velikom broju. Problem pasa lutalica spada u komunalni red, pa smo pokušali da pronađemo neke odgovore i rešenja.

Predsednik Komisije za mirno rešavanje sporova, i gradski većnik zadužen za zdravstvo, dr Saša Živić kaže da su zabeleženi slučajevi da je polovina stanovnika jednog Romskog naselja i po dva puta doživela napad pasa lutalica, ali i njihovi rođaci koji su u goste dolazili iz drugih gradova. Kako bi se sprečile zloupotrebe, lekari su dobili uputstvo da u svojim nalazima pišu da se radi o navodnom ujedu, a da građani koji tuže grad, na Sudu to moraju i da dokažu. Novina je i to što će se uskoro uzimati brisevi iz rana, tako da će na Sudskoj medicini sa sigurnošću moći da se utvrdi da li se zaista radi o ujedu.

Grad ima još jedno rešenje - pronađena je nova lokacija za još jedno prihvatilište za pse lutalice, koje će se nalaziti u krugu Kazneno-popravnog Zavoda. Bratislav Vučković, gradski većnik zadužen za komunalni sektor kaže da će ovo delimično rešiti problem i smanjiti broj lutalica, kojih, prema procenama, sada ima oko 2 000. I dok se čeka izgradnja još jednog prihvatilišta, i iznalaze mogućnosti za izgradnju azila, koji bi trajno rešio ovaj problem, zoo služba JKP Mediane svakodnevno hvata pse na ulicama Niša, smešta ih u prihvatilište na Deponiji, steriliše, vakciniše, i vraća na iste lokacije, a Društvo za zaštitu životinja prati njihov rad i udomljava pse, kad god je to moguće.

Projekat se realizuje uz podršku grada Niša

 

* Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2019. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Uprava za kulturu Niša.

Komentari
0
Pošalji komentar
wVZ H3b
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: