Da li smo i koliko "politički bezbedni"?

Izvor: Niški portal | 25-Oct-2019 | 15:00

Šta je politička bezbednost? Na koji način građani, političari i država doprinose da se svako od nas oseća politički bezbedno? Šta je to vladavina prava? Ovo su neka pitanja na koja smo pokušali da nađemo odgovore.

Politička bezbednost, po nekim studijama bezbednosti, definiše se kao "osećaj" u zajednici gde je omogućen bezbedan život i gde se poštuju pravila bez primene represivnih mera. U praksi, to je borba protiv korupcije, zloupotrebe moći, život bez pretnji od strane države, borba protiv delovanja kriminalnih grupa, život bez pretnji usmerenih ka ženama i deci... Jednostavno, politička bezbednost je stanje državnog uređenja gde vladaju prava i zakon, gde je sloboda govora važna.

 

Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog upravnog okruga

Kako funkcioneri vide političku bezbednost? Ovo pitanje postavili smo Načelnici Nišavskog upravnog okruga, Dragani Sotirovski. Posle 25 godina iskustva u novinarstvu, postala je načelnica Okruga, na čijem je čelu skoro dve godine. Kaže da je dobra komunikacija sa građanima i institucijama, jedan od prioriteta. Za dve godine, kroz Okrug je prošlo više od 1100 građana, na prijemima svakog meseca. Organizovani su "Karavani inspekcija", "Otvorena vrata sa inspektorima" i brojni sastanci sa ministrima Vlade Srbije.

 

 

Projekat se realizuje uz podršku grada Niša

* Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2019. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Sekretarijat za kulturu Niša

Komentari
0
Pošalji komentar
3NR aB2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: